Sustainability key performance indicators in supply chain : developing the calculation of CO2 emissions in transportation - Metsäluoto, Aino (2021)
Ilmastonmuutos, sen vaikutus ja siihen liittyvät haasteet näkyvät kaikkialla. Yksittäiset henkilöt, organisaatiot ja valtiot kiinnittävät entistä enemmän huomiota toimintaansa toimiakseen ympäristöystävällisesti ja noudattaakseen kestävän kehityksen arvoja. Kestävän kehityksen tärkeyden nousu ja asenteiden muutos on aiheuttanut sen, että kuluttajat ovat yhä enemmän kiinnostuneita yritysten kestävästä kehityksestä ja vastuullisuudesta. Tämä on ajanut yrityksiä mittaamaan, seuraamaan, asettamaan tavoitteita ja raportoimaan vastuullisuudestaan esimerkiksi erilaisten strategisten suorituskykyindikaattorien avulla. Monet organisaatiot ovatkin ryhtyneet toimiin esimerkiksi vähentääkseen toiminnasta aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä (GHG -päästöjä) tai varmistaakseen työntekijöiden turvallisuuden ja oikeudenmukaisen kohtelun. Kolmannen sektorin organisaatiot ja järjestöt tarjoavat ohjeita ja sääntelyä kestävän kehityksen ja esim. GHG -päästöjen mittaamiseen, mutta yritysmaailmassa yhteistä tapaa raportoida ja mitata päästöjä ei ole. Tämä tapaustutkimus keskittyy kehittämään kuljetuksesta syntyvien hiilidioksidipäästöjen mittausta valitussa kohdeyrityksessä. Kohdeyritys on hiljattain aloittanut kahden vastuullisuus- KPI:n seurannan toimitusketjujen hallinnassa, ja tarkoituksena on kehittää laskentaa edelleen lyhytaikaisten käytännön muutosten ja pidempiaikaisten kehitysehdotusten kautta. Tutkimus mukailee konstruktiivista tutkimusotetta ja hyödyntää tiedonkeruussa triangulaatiota käyttämällä sekä kvalitatiivisia että kvantitatiivisia lähteitä. Tuloksena tehtiin neljä lyhyen aikavälin parannusta dokumentoinnin, laskentatarkennusten, visuaalisten parannusten ja yksinkertaisen laskentatyökalun rakentamisen avulla. Pitkän aikavälin kehitysehdotukset tarjoavat hyvän näkymän tulevaisuuteen ja vaihtoehtoisia tapoja edetä laskennan suhteen. Tutkimus tarjoaa muille organisaatioille näkökulmia hiilidioksidipäästöjen mittaamiseen esittelemällä yleisimmät säännökset, ohjeet ja teorian aiheen ympärillä sekä tapoja laskennan suorittamiseen käytännössä. Tutkimus sisältää keskeisimmät datavaatimukset, laskentatavat ja käytännön ongelmia, jotka liittyvät kuljetuspäästöjen mittaamiseen ja joiden esittelystä muut organisaatiot voivat hyötyä. Jatkotutkimusehdotukset sisältävät kestävään toimitusketjujen hallintaan ja kestävän kehityksen suoritusmittaamiseen liittyvien viitekehysten ja parhaiden käytäntöjen selkeyttämisen.