Tilintarkastusharjoittelijoiden kokemuksia omista työelämävalmiuksistaan tilintarkastuksen työtehtävissä - Janhonen, Petriina (2021)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tutkia, millaisiksi tilintarkastusharjoittelijat kokevat omat työelämävalmiutensa tilintarkastuksen työtehtävissä. Lisäksi tutkimuksessa pyritään selvittämään, millaisen merkityksen tilintarkastusharjoittelijat antavat yleisille työelämävalmiuksille tilintarkastuksen työtehtävissä ja millaisia työelämävalmiuksia ja -taitoja tilintarkastuksen työtehtävissä tarvitaan tilintarkastusharjoittelijoiden mielestä tulevaisuudessa. Tutkimus keskittyy siis yleisiin työelämävalmiuksiin. Tutkimuksen yleisten työelämävalmiuksien teoriapohjana toimii Ruohotien (2002, 39-40) muodostama luokittelu yleisistä työelämävalmiuksista. Tutkimuksen toteutuksessa hyödynnettiin puolistrukturoitua teemahaastattelua. Tutkimus toteutettiin tammikuussa 2021 ja tutkimukseen osallistui seitsemän tilintarkastusharjoittelijaa. Haastattelut toteutettiin yksilöhaastatteluina ja haastatteluista saatu aineisto analysoitiin teemoittelun sekä teorialähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimuksen aineisto oli suhteellisen pieni, joten tutkimuksen tuloksia voidaan pitää suuntaa antavina. Tilintarkastusharjoittelijat kokivat omat työelämävalmiutensa pääosin hyviksi. Tilintarkastusharjoittelijoiden näkemykset omista työelämävalmiuksistaan olivat myös hyvin yhdenmukaiset. Tilintarkastusharjoittelijat kokivat työelämävalmiudet erittäin tärkeiksi, jopa välttämättömiksi, tilintarkastajan työssä selviytymiselle. Tilintarkastusharjoittelijoiden mukaan tulevaisuudessa tilintarkastajilta vaaditaan yhä enenevissä määrin erityisesti kommunikointitaitoja sekä oman toiminnan hallintaan ja muutosten hallintaan liittyviä taitoja.