Altistuksen ajankohdan ja keston vaikutus reteenin kehitystoksisuuteen kirjolohen (Oncorhynchus mykiss) poikasissa - Järvenpää, Kaisa (2021)
Polyaromaattiset hiilivedyt (PAH) ovat ympäristössä esiintyviä orgaanisia haitta-aineita, joiden lähteitä ovat fossiilisten polttoaineiden epätäydellinen palaminen ja metsäpalot mutta myös esimerkiksi jätevedet. Reteeniä (7-isopropyyli-1-metyylifenantreeni) havaitaan erityisesti paperi- ja sellutehtaiden alapuolisten vesistöjen sedimenteissä. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkittiin altistuksen ajankohdan ja keston merkitystä reteenin kehitystoksisuuteen kirjolohen (Oncorhynchus mykiss) poikasissa. Kalanpoikasia altistettiin reteenille eri pituisia ajanjaksoja kahdessa eri kehitysvaiheessa ruskuaispussivaiheen aikana. Tutkittavia vasteita olivat Cyp1a-induktio, ruskuaispussitaudin oireiden ilmentyminen ja vakavuus (BSD-indeksi), poikasten pituus ja ruskuaisen pinta-ala sekä sydämen syke. Cyp1a-induktio oli selvästi koholla positiivisissa kontrolleissa, mutta merkitsevä ero havaittiin vain aikaisemmassa altistuksessa. BSD-indeksi kasvoi lähes järjestelmällisesti altistuksen keston myötä ja korreloi merkitsevästi Cyp1a-induktion kanssa. Merkitseviä eroja käsittelyjen välillä havaittiin enemmän aikaisemmassa altistuksessa. Tulosten perusteella altistuksen keston piteneminen ja aikaisempi kehitysvaihe lisäävät reteenin toksisuutta kirjolohenpoikasissa. Tämä on tärkeä huomioida, kun arvioidaan reteenialtistuksen vaikutuksia vesistöissä.