Sosiaalityön harkintavalta : lastensuojelun avohuolto - Liehu, Antti (2021)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on selvittää sosiaalityöntekijän harkintavallan käyttöä lastensuojelun avohuollossa. Tehtävänäni on selvittää harkintavaltaa tuki-/kontrollisuhteen kautta. Harkintavaltaa lähestyn laaja-alisesti sekä professionaalisella että byrokraattisella lähestymistavalla. Tarkoituksena on ymmärtää, kuinka harkintavalta liittyy lastensuojelun avohuollossa tukemista ja kontrollointia koskeviin sosiaalityöntekijän ratkaisuihin. Tutkielma on laadullinen tutkimus. Aineiston olen kerännyt tekemällä teemahaastattelun sosiaalityöntekijöille, jotka työskentelevät lastensuojelun avohuollossa, ja aineiston analyysimenetelmänä on sisällönanalyysi. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä käytän Tuomas Kokkosen, Kati Närhen ja Aila-Leena Matthiesin sosiaalityöntekijän harkintavallan käytön näkökulmaa, joka perustuu Michael Lipskyn katutason byrokratian teoriaan. Katutason teoria ei kuitenkaan tapahdu yksiselitteisen selkeästi, vaan mukautuu käytännön arkielämässä ja sitä kautta myös lastensuojelun avohuollossa. Harkintavaltaan ja harkintavallan käyttöön liittyy haasteita asiakkaiden, ammattilaisten ja organisaatioiden tavoitteiden, toisten ymmärtämisen ja resurssien suhteen. Tutkimuksen tulokset selittyvät aineistoon ja aineistosta tekemiini tulkintoihin, jotka pohjautuvat teoreettiseen viitekehykseen. Tutkielman tuloksena selviää harkintavallan olevan tärkeässä asemassa sosiaalityöntekijän työssä. Harkintavaltaa käytetään ratkaisuja ja päätöksiä tehdessä sekä erityisesti tukemiseen ja kontrolliin. Sosiaalityöntekijät käyttävät harkintavaltaa myös asiakkaan osallisuuteen liittyen.