Itä-Lapin kalattomien lampien nektiset hyönteisyhteisöt ja niiden yhteys olosuhteisiin - Laine, Erkka (2021)
Biologinen monimuotoisuus vähenee ihmistoiminnan vaikutuksesta kiihtyvällä tahdilla. Yksi syy maailmanlaajuisen sukupuuttoaallon takana on ilmastonmuutos. Ilmaston lämpenemisen ja sadannan muuttumisen seurauksena erilaiset kausikuivat vesielinympäristöt ovat uhattuina. Näihin lukeutuvat kalattomat lammet ovat niukasti tutkittuja elinympäristöjä. Kalojen saalistuksen on havaittu olevan tärkeä vesihyönteisyhteisöjen rakenteeseen ja monimuotoisuuteen vaikuttava te-kijä ja etenkin vedessä vapaasti uivien selkärangattomien eli nektonin on todettu olevan herkkää kalojen saalistukselle. Tutkin nektisten hyönteisyhteisöjen vaihtelua Itä-Lapin alueen kalattomissa lammissa (n = 30). Tutkimuksessa havaittiin 10279 yksilöä ja 50 taksonia nektonhyönteisiä. Lammista mitattiin ympäristö-muuttujia, joiden yhteyksiä tutkittiin paikalliseen monimuotoisuuteen ja yhteisön rakentumiseen. Tärkeimmät paikalliseen monimuotoisuuteen kytköksissä olevat muuttujat olivat kokonaisfosforipitoisuus ja veden happamuus. Fosforipitoisuudella oli positiivinen yhteys paikalliseen monimuotoisuuteen ja pH-arvolla hieman lievempi, negatiivinen yhteys. Lajimäärältään rikkaimpien nektonyhteisöjen elinympäristöjä luonnehti korkea tuottavuus ja alhainen pH. Lampien nektisten hyönteisyhteisöjen samankaltaisuutta ja yhteyttä ympäristömuuttujiin tutkittiin tarkemmin ordinaatioanalyysin avulla. Säännöllisesti kausikuivien lampien yhteisöt osoittautuivat keskenään samankaltaisiksi ja muiden lampien yhteisöistä poikkeaviksi. Lammet sijaitsivat muita lampia korkeammalla (>400 mmpy), niitä yhdisti pieni valuma-alue ja hapan vesi (pH = 3,68–4,74). Kyseisten lampien nektisten hyönteisyhteisöjen omaleimaisuutta luonnehti aineiston sekä yleisimmän että runsaslukuisimman lajin, Chaoborus obscuripes sulkahyttysen, melkein täydellinen puuttuminen ja hyttysten runsaampi esiintyminen sekä yksilö- että lajimäärällisesti. Hyttyslajit Ochlerotatus communis, O. impiger, O. nigrinus, O. pionips ja O. pullatus esiintyivät vain näissä vuosittain kuivuvissa lammissa. Havainnot viittaavat siihen, että ainakin Itä-Lapissa hyttysille merkittävimpiä saalistajia ovat Chaoborus suvun sulkahyttysten toukat. Kuivien kausien lisääntyminen ja ilmaston lämpeneminen uhkaavat etenkin kaikista kuivumisherkimpien lampien eliöyhteisöjä, mikä saattaa vaikuttaa negatiivisesti niissä massoina esiintyvien hyttysten sekä muiden sulkahyttysille alttiiden vesiselkärangattomien määriin.