Vähän kaikkea vailla : kirjallisuuskatsaus perheen toimintahäiriöstä - Huttunen, Kaisa (2021)
Tämän Pro Gradu -tutkimuksen tavoitteena oli koota hajallaan oleva tieto tiiviiksi, yleistajuiseksi katsaukseksi perheen toimintahäiriöstä. Tavoitteena oli selvittää, mitä perheen toimintahäiriöstä kirjallisuuden valossa tiedetään, mitkä ovat perheen toimintahäiriön vaikutukset perheenjäseniin ja erityisesti lapsiin, ja miten toimintahäiriö perheessä ilmenee. Toteutin Pro Gradu -tutkielmani kuvailevan, narratiivisen kirjallisuuskatsauksen periaattein. Aiheesta saatavilla olevan tiedon hajanaisuuden vuoksi työssäni on myös täydentävän kirjallisuuskatsauksen piirteitä. Taustoitin tutkimustani katsauksella ihmisen emotionaaliseen kehitykseen. Tutkimukseni teoriapohjaksi valitsin kolme systeemistä perheteoriaa: Bowenin systeemisen perheteorian, Beaversin perhetoimintamallin ja Donaldson-Pressmannin ja Pressmannin teorian narsistisesta perhesysteemistä. Koska perheen toimintahäiriötä on eniten tehnyt näkyväksi ACA-liike, esittelen myös ACA:n näkemyksen aiheesta. Kirjallisuuskatsaukseni kohteeksi valitsin 66 tutkimuskysymysteni kannalta relevanttia julkaisua. Yhteenvetona kirjallisuuskatsauksestani voidaan todeta, että toimintahäiriöisen perheen elämää leimaavat tyypillisesti jäykät, kirjoittamattomat säännöt, vanhempikeskeisyys, emotionaalisen vuorovaikutuksen ja sen kyvyn puute, yhteenkuuluvuuden puute, epätasa-arvoisuus sekä epäsuora ja epäjohdonmukainen kommunikaatio. Ongelmien kasaantuessa monenlaiset kaltoinkohtelun muodot ovat tavallisia. Tällaisessa ympäristössä lapsi ei opi tunnistamaan, säätelemään ja ilmaisemaan omia tunteitaan ja tarpeitaan, koska jää vaille emotionaalista tukea ja joutuu keskittymään muiden perheenjäsenten tunnetarpeisiin. Toimintahäiriöinen tausta altistaa yksilöt oireilemaan eri tavoin: mielenterveyden ongelmat, riippuvuudet ja vaikeudet läheisissä ihmissuhteissa ovat yleisiä. Myöhemmän iän ongelmiin vaikuttaa selkeimmin olevan yhteydessä lapsuusperheen kaikenkaikkinen ilmapiiri yksittäisten tapahtumien tai kaltoinkohtelun ilmenemismuotojen sijasta. Toivon tutkimukseni toimivan työvälineenä perheen toimintahäiriön käsitteellistämisessä ja tunnistamisessa sosiaalityön käytännön työssä.