Kyberturvallisuuden hallintorakenteen toiminnan analyysi : tapaus kriittisen infrastruktuurin organisaatiossa - Mustonen, Lassi (2021)
Kyberturvallisuudella mahdollistetaan modernien organisaatioiden digitaalinen toiminta ja sitä kautta myös yhteiskunnan toiminta. Keskeisessä roolissa ovat organisaatiot, jotka toimivat kriittisen infrastruktuurin parissa. Tässä tapaustutkimuksessa tarkasteltiin kriittisen infrastruktuurin parissa toimivan organisaation kyberturvallisuuden hallintorakennetta. Organisaatiot voivat muodostaa kyberturvallisuuden hallintorakenteen monella tavalla. Tässä tutkimuksessa käydään läpi yksi tapa, joka toimii hyvin tämän organisaation kontekstissa ja mahdollisesti myös muissa organisaatioissa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten kyberturvallisuuden hallintorakenne vaikuttaa kyberturvallisuuden hallintaan. Tutkimusta täydentävät alatutkimuskysymyksistä muodostuvat näkökulmat viestinnän ja tiedonhallinnan osalta. Tutkimuksen metodologinen lähestyminen on laadullinen. Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena keskisuuressa kriittisen infrastruktuurin parissa toimivassa organisaatiossa. Empiirinen aineisto hankittiin puoliksi rakenteellisten haastattelujen avulla. Haastatteluaineistoanalysoitiin temaattisella analyysillä. Empiiriseen aineistoon kuului myös tutkittavan organisaation tietoturvaorganisaation rakennekaavio. Tutkimuksen tuloksissa nousi esiin kolme merkittävää löytöä. Organisaation toimijat, eli ihmiset ja ryhmät, voidaan jakaa kolmelle päätöksentekotasolle ja teknisen tai hallinnollisen tietoturvan puolelle. Toinen löytö oli organisaation muodostamat yhteistyöryhmät, joissa oli edustusta kaikista päätöksentekotasoista, sekä tekniseltä että hallinnolliselta puolelta. Tutkimuksen kolmas löytö liittyy läheisesti yhteistyöryhmiin ja se oli henkilöstön osallistaminen kyberturvallisuuden toteutukseen.