The impact of fatigue on premotor brain activity - Leukkunen, Juha (2021)
Fyysisessä väsymyksessä lihasten voimantuottokyky heikkenee. Esimotorinen aivojen aktivaatio on yhdistetty tiedostamattomiin liikkeen valmisteluun ja aloitukseen liittyviin toimintoihin. Valmiuspotentiaali on liikettä 1.5 sekuntia edeltävä negatiivinen jännitesiirtymä, jonka voimakkuus kuvaa kortikaalisen aktivaation suuruutta. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet ristiriitaisia tuloksia liittyen valmiuspotentiaalin muunteluun väsymyksessä. Osassa tutkimuksia valmiuspotentiaalin on osoitettu lisääntyvän ja osassa vähentyvän. Valmiuspotentiaalin on ehdotettu koostuvan sekä positiivisista että negatiivisista siirtymistä, ja että sen dynamiikka noudattaisi stokastista aaltoilevaa aktiivisuutta päätöksentekokynnyksen alapuolella. Positiivisten ja negatiivisten valmiuspotentiaalien voimakkuuden muuntelua ja niiden yhteyttä kortikospinaaliseen herkkyyteen ei ole aiemmin tutkittu väsymyksessä.