Hyvä kuolema? : näkemyksiä vanhusten elämän viimeisistä ajoista ja kuolemasta - Lahti, Anni (2021)
Pro gradu -tutkielman tehtävänä on tarkastella, millaisia ovat vanhusten hyvän elämän viime ajat ja kuolema. Tutkielman tarkoituksena on tutkia, millaisina vanhusten hyvä elämän viime ajat ja kuolema näyttäytyvät Kuolema, menetys ja muisto 2014 (FSD3138) -aineiston kirjoittajien näkemysten perusteella. Kuolema, menetys ja muisto 2014 (FSD3138) -aineisto on Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon tallennettu valmis tutkimusaineisto. Tutkimusaineisto sisältää kirjoituskutsulla kerättyjä hyvää kuolemaa koskevia kirjoituksia. Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon tallennetun aineiston kokonaislaajuus on 42 kirjoitusta, joista tutkimustehtävän perusteella analyysiin on valittu 29 kirjoitusta. Tutkimusaineiston analyysi on toteutettu laadullisen teoriaohjaavan sisällönanalyysin menetelmin. Analyysia ohjaavana teoriana tutkielmassa on käytetty Aristoteleen näkemystä hyvästä elämästä. Aristoteleen näkemys hyvästä elämästä muodostaa myös tutkielman teoreettisen viitekehyksen.