Gerontologinen sosiaalityö edistämässä ihmisoikeuksia : ikääntyneiden keskeiset ihmisoikeudet ja rakenteellisen sosiaalityön tavat edistää niitä - Pohjola, Rilla (2021)
Tutkimustehtävänäni on selvittää, mitkä ihmisoikeudet näyttäytyvät keskeisinä gerontologisessa sosiaalityössä ja millä tavoin gerontologiset sosiaalityöntekijät tekevät rakenteellista sosiaalityötä edistääkseen näitä ikääntyneiden keskeisiä ihmisoikeuksia. Tarkastelen gerontologista sosiaalityötä ja ihmisoikeuksia sosiaalityön ihmisoikeusasiantuntijuuden ja ihmisoikeuksiin perustuvan sosiaalityön käytännön viitekehyksessä sekä ihmisoikeuksien edistämistä gerontologisessa sosiaalityössä rakenteellisen sosiaalityön ja sen tehtäväalueiden viitekehyksessä. Tutkimukseni on laadullinen ja se perustuu kirjallisuuden lisäksi itse keräämääni aineistoon, joka koostuu seitsemän gerontologisen sosiaalityöntekijän teemahaastattelusta. Haastateltavat sain Sosiaalityön uraverkosto -Facebook-ryhmän kautta haastattelupyynnön avulla. Litteroidun aineiston analysoin teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla. Keskeisiksi ihmisoikeuksiksi nousevat itsemääräämisoikeus, oikeus osallisuuteen, oikeus sosiaaliturvaan ja riittävään toimeentuloon, oikeus riittäviin ja tarpeen mukaisiin palveluihin ja välttämättömään hoivaan, oikeus henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen, oikeus tasavertaiseen kohteluun ja ihmisarvoiseen elämään sekä oikeusturva. Itsemääräämisoikeus, osallisuus ja köyhyys nousevat ihmisoikeuskysymyksinä haastatteluissa eniten esille. Jokaisessa haastattelussa tulee esiin ainakin jokin tapa, jolla sosiaalityöntekijä edistää ikääntyneiden oikeuksia rakenteellisen sosiaalityön avulla. Asioiden edistäminen esimiehen kautta on yleisin tapa vaikuttaa rakenteisiin, mutta myös tiedonkeruuta tehdään ja osallistutaan kehittämisen työryhmiin. Sosiaalityöntekijät edistävät ikääntyneiden keskeisiä ihmisoikeuksia, vaikka asiakastyö ja siinä tehtävä yksittäisten asiakkaiden oikeuksien edistäminen korostuukin suhteessa rakenteelliseen sosiaalityöhön. Tutkimustuloksiani voidaan hyödyntää ikääntyneiden palveluita ja niiden rakenteita sekä rakenteellista sosiaalityötä kehitettäessä. Jatkotutkimukselle on tarvetta ainakin ikääntyneiden ihmisoikeusongelmien ratkaisujen löytämiseksi ja rakenteellisen sosiaalityön kehittämisessä.