"Schwarze Haare, dicke Karre und ich liebe Geld" : Identitäten im Musikvideo Ausländer 2020 von Mert & Alpa Gun - Rahunen, Jenna (2021)
Rap-musiikin suosio ympäri maailmaa on laajaa, minkä vuoksi on tärkeää tutkia, millainen merkitys räpillä on yhteiskunnalle ja millaisia viestejä sillä halutaan välittää. Räpin monimuotoistumisen vuoksi myös eri etnisyyksiä olevien ihmisten äänet on saatu paremmin kuuluville. Tästä johtuen identiteetteihin ja yhteenkuuluvuuteen liittyvät teemat ovat keskeisessä osassa rap-lyriikoissa. Tämän kandidaatin tutkielman tarkoitus on selvittää, millaisia identiteettejä Mertin ja Alpa Gunin kappaleessa Ausländer 2020 ilmenee. Kielelliset ja visuaaliset keinot sekä valinnat on otettu huomioon identiteettejä analysoidessa. Tutkielman metodina toimii diskurssianalyysi, jonka osia käsitteet indeksikaalisuus ja konteksti ovat. Näiden tutkimuksen lähestymistapana toimineiden käsitteiden ymmärrys on tärkeää, jotta itse tutkimusta ja siinä selvinneitä tuloksia on mahdollista ymmärtää. Tutkimukseni aineistosta löysin kolme erilaista identiteettiä: turkkilainen identiteetti, gangstaidentiteetti sekä maahanmuuttajaidentiteetti. Keskeisiä kielellisiä ja visuaalisia valintoja, joita analyysissa tuli esiin, olivat esimerkiksi ”wir” (me), ”ihr” (te) ja ”sie” (he) pronominien sekä turkinkielisten sanojen käyttö. Myös videolla näkyvät visuaaliset logot, ihmisryhmät sekä ympäristöt olivat keskeisessä roolissa identiteettien muodostumisessa.