Ammattiyhdistysliike alustatalouden aikakaudella : teoriaohjaava sisällönanalyysi palkansaajien keskusjärjestöjen ulostuloista alustatalouteen liittyen - Anttila, Sonja (2021)
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää palkansaajien keskusjärjestöjen, SAK:n, STTK:n ja Akavan, suhtautumista alustataloutena tunnettuun ilmiöön. Alustatalous on 2000-luvulla syntynyt ilmiö, joka perustuu digitaalisilla markkinapaikoilla (alustoilla) käytyihin jakamisen, vaihdannan ja kaupankäynnin muotoihin. Alustatalous on synnyttänyt uudenlaista työtä, jota kutsutaan muun muassa joukkoistetuksi työksi ja alustatyöksi. Alustatalous ja joukkoistettu työ haastaa perinteistä palkkatyötä, lisäämällä työhön epävarmuustekijöitä, minkä takia myös ammattiyhdistysliike on ottanut ilmiöön kantaa. Taustoitan tutkimusta keskeisten käsitteiden määrittelyllä. Lisäksi kuvailen uuteen työhön liitettyjä työn piirteitä, kuten joustavuutta ja työn epätyypillisyyttä, mitä myös alustavälitteisessä työssä esiintyy. Vahvistan tutkielman teoreettista viitekehystä käsittelemällä ammattiyhdistysliikkeen roolia suomalaisessa yhteiskunnassa sekä keskeisimpiä alustatalouteen ja -työhön liitettyjä jännitteitä.