Voimaantuminen vapaaehtoisuuteen pohjautuvassa rahapeliongelmiin erikoistuneessa vertaisryhmätoiminnassa - Andrejeff, Eeva (2021)
Tässä kvalitatiivisilla tutkimusmenetelmillä toteutetussa tutkielmassa tutkittiin, mitä voimaantuminen on vapaaehtoisuuteen pohjautuvassa rahapeliongelmiin erikoistuneessa vertaisryhmätoiminnassa ja mitkä asiat ovat edistäneet tai estäneet vertaisryhmätoimintaan osallistuneiden pelaajien voimaantumista. Tässä tutkielmassa Pelirajat’on-vertaisryhmätoiminnan osallistujien voimaantumista tarkastellaan voimaantumisen käsitteen, Juha Siitosen (1999) voimaantumisteorian ja vertaistuen sekä vertaisryhmätoiminnan avulla. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla yhdeksää Pelirajat`on -vertaisryhmätoimintaan osallistunutta henkilöä ja aineisto analysoitiin sisällönanalyysia käyttäen. Tulokset esitettiin voimaantumisen polun muodossa. Vapaaehtoisuuteen pohjautuvassa rahapeliongelmiin erikoistuneessa vertaisryhmätoiminnassa osallistujien voimaantumista vahvistavia tekijöitä olivat esimerkiksi vertaisryhmätoiminnassa vallinnut ilmapiiri, ohjaajan merkitys, keskusteleminen ja kokemusten jakaminen muiden kanssa sekä vertaisryhmätoiminnasta saadut hyödyt, kuten emotionaalinen tuki ja käytännön vinkit. Lisäksi omat onnistumisenkokemukset sekä muiden onnistumisenkokemuksista kuuleminen ja vertaisryhmätoimintaan sitoutuminen vahvistivat osallistujien voimaantumista. Vertaisryhmätoiminnan ulkopuolella osallistujien voimaantumista vahvistavia tekijöitä olivat itsenäinen tiedonhaku sekä muiden ihmisten kanssa keskusteleminen. Voimaantumista estävänä tekijänä ilmeni vertaisryhmätoiminnassa käytyjen keskustelujen toimimattomuus liian puheliaiden osallistujien, puheenvuorojen epätasaisen jakautumisen ja epäolennaisten keskusteluaiheiden vuoksi. Osallistujien voimaantuminen näyttäytyi vertaisryhmätoiminnassa kokonaisvaltaisen elämänhallinnan vahvistumisena, monipuolisena henkisen hyvinvoinnin kohentumisena, hyvinä kykyuskomuksia ja pystyvyytenä, päämäärien asettamisena ja niiden tavoittelemisena sekä erilaisina onnistumisenkokemuksina. Voimaantumisen polku ja sen jokaiset vaiheet ovat täysin yksilöllisiä osallistujille, eikä voimaantumisen polku välttämättä noudata tietynlaista kaavaa tai johda tietynlaiseen lopputulokseen. Tässä tutkielmassa havaittiin vertaisryhmätoimintaan osallistuneiden henkilöiden voimaantumisen vahvistuminen sekä vertaisryhmätoiminnan tärkeys rahapeliongelmien helpottumisessa. Tämän tutkielman perusteella olisi hyvin tärkeää alkaa tunnistamaan ja tunnustamaan yhä paremmin vertaistuen sekä vertaisryhmätoiminnan, erityisesti vapaaehtoisuuteen pohjautuvan vertaisryhmätoiminnan, merkitys ammatillisten tuki- ja hoitomuotojen rinnalla. Vertaisryhmätoimintaan olisi hyvä panostaa tulevaisuudessa yhä enemmän yhtenä työkaluna rahapeliongelmien voittamisessa.