“Can you make me a meme that lets the younger generation know I’m the cool candidate?” : analysis of sponsored meme advertisements in a presidential campaign - Tolonen, Anni (2021)
Meemit ovat tärkeä ja keskeinen osa internet-kulttuuria, ja viime vuosina niitä on alettu käyttää myös markkinoinnin ja poliittisen vaikuttamisen työkaluina. Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa meemit ovat olleet iso osa vaaleista käytävää nettikeskustelua jo vuoden 2008 vaaleista asti. Vuoden 2020 presidentinvaaleissa Michael Bloomberg, yksi demokraattipuolueen presidenttiehdokkaista, toi meemit osaksi vaalikampanjaansa sponsoroimalla Instagramin suosittuja meemitilejä julkaisemaan humoristisia meemejä itsestään ja vaalikampanjastaan sadoille tuhansille seuraajilleen. Sponsoroitujen meemien motiivina oli epäaktiivisen, nuoren äänestäjäkunnan tavoittaminen sosiaalisen median kautta.