International masters’ students’ perceptions on the development of their employability - Mattila, Lilja (2021)
Tämä tutkimus käsittelee kansainvälisten maisteriopiskelijoiden näkemyksiä omasta tutkinnostaan, työllisyydestään, sen kehittämisestä sekä tulevaisuuden näkemyksistään suhteessa tutkintoonsa. Tarkoituksena tutkimuksessa on pyrkiä ymmärtämään minkälaisiin rooleihin kansanväliset opiskelijat asettavat itsensä suhteessa tulevaisuuden urahaaveisiinsa ja -tavoitteisiinsa, sekä kuinka he suunnittelevat tulevaisuuden uraansa opintojen aikana. Työelämään siirtyminen maisteritutkinnon suorittamisen jälkeen saattaa monelle opiskelijalle olla luonnollinen huolenaihe jo aloittaessaan opinnot. Tämä huoli saattaa kannustaa opiskelijoita kehittämään erilaisia henkilökohtaisia suunnitelmia kehittääkseen omia taitojaan ja osaamistaan suhteessa tulevaisuutensa sekä oman työllisyytensä kehittämiseksi. Opiskeluajan strategiat eivät ole yleinen aihe kulttuurien välisen viestinnän tieteellisen kirjallisuuden kentällä ja erityisesti huomioimatta ovat jääneet aihealueen tutkimukset Suomessa opiskelevien kansainvälisten opiskelijoiden näkökulmasta. Keskeinen hypoteesi tutkimuksen kannalta on kansainvälisten opiskelijoiden työelämän tavoitteet jo ennen tutkinnon aloittamista. Tutkimuksessa mietittiin mahdollisuutta siihen, että kansainvälisillä opiskelijoilla on jo tähtäimessä oman asiantuntijuuden kehittäminen aloittaessaan tutkintonsa ulkomaalaisessa korkeakoulussa. Hypoteesin sisältyi myös ajatus, että kansainväliset opiskelijat omaavat selkeän tai melko selkeän suunnitelman uratavoitteidensa saavuttamiseksi. Aineistonkeruu toteutettiin haastattelemalla viittä kansainvälistä maisteritason opiskelijaa. Tutkimuskysymyksien tuella haastattelut analysoitiin temaattisella aineiston analyysimenetelmällä, jossa tutkimusmateriaalista kerätään keskeisimmät teemat koodattiin tutkimuskohteiksi jatkoanalysointiin. Aineiston perusteella kehittettiin kaksi havaintoa: Proaktiivinen työllisyyden kehittämisen ja intuitiivisen työllisyyden kehittämisen strategia. Opiskelijat luokiteltiin näihin havaintoihin antamiensa vastauksiensa perusteella. Keskeisin ero strategioiden välillä oli tulevaisuuskeskeinen asenne. Proaktiivisen työllisyyden kehitttämisen strategian opiskelijat ilmaisivat vahvasti keskittyvänsä opintojensa aikana tiettyyn ammatilliseen suuntaan ja pitävänsä sen mielessä osallistuessaan eri aktiviteetteihin opintojen aikana. Intuitiivisen työllisyyden kehittämisen strategian opiskelijat painottivat vastauksissaan enemmän tulevaisuuden monimuotoisuutta ja avoimuutta. Intuitiiviset opiskelijat pyrkivät enemmikseen tutkintonsa ja aktiviteettien avulla laajentamaan uranäkymiään ja toiveitaan urastaan. Strategioiden ohella keskeisimpiä löydöksiä oli opiskelijoiden yhtenäinen näkymä siihen, että tutkinto oli kaikille välttämätön ovi avattavaksi päästääksensä haluamalleen tulevaisuuden uralle.