„Wenn man ja wirklich mit Brüdern so ein Titel gewinnt. Dann ist das Maximum, was man erreichen kann.“ : diskursive Konstruktion des Teamgeists des FC Bayern München in Interviews mit Joshua Kimmich und Thomas Müller - Nokelainen, Sanni (2021)
Urheiluun ja erityisesti kilpaurheiluun suhtaudutaan intohimolla ja menestyksen eteen ollaan valmiita tekemään mitä tahansa. Joukkueurheilulajeissa tämä näkyy vahvana joukkuehenkenä, joka on merkittävä tekijä joukkueen menestykselle. Töitä paiskitaan yhdessä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi ja samalla joukkueen jäsenet hitsautuvat yhteen. Tässä kandidaatin tutkielmassani tarkastelen joukkuehengen rakentumista FC Bayern Münchenin pelaajien Joshua Kimmichin ja Thomas Müllerin haastatteluissa. Haastattelut on toteutettu elokuussa 2020, jolloin joukkue oli juuri voittanut UEFA Mestarien liigan finaalin luvuin 1–0. Voitto oli kolmas Mestarien liigassa tälle saksalaiselle huippujoukkueelle. Haastatteluissa pelaajat rakentavat hyvää joukkuehenkeään kielellisillä valinnoillaan. Se, mitä sanoja he käyttävät kuvatessaan joukkuettaan ja sen toimintaa, kertoo joukkueen henkisestä vahvuudesta. Myös sosiaaliset suhteet eri toimijoiden välillä ovat merkittävässä osassa. Tutkimusmenetelmänä työssäni toimii diskurssianalyysi. Pelaajat käyttivät joukkueestaan sanavalintoja, kuten Brüder (veljet) ja Truppe (sotajoukko), jotka ilmentävät osaltaan pelaajien välistä läheistä suhdetta, sekä heidän taistelutahtoaan. Joukkueen toimintaa kuvatessa, oli joukkuehenki vahvasti esillä; kun mennään harjoituksiin tai peleihin, antaa jokainen pelaaja kaikkensa tiimin eteen. Omia suorituksia ei nostettu haastatteluissa esiin, vaan niistä puhuttiin yhteisinä onnistumisina. Myös valmentajan roolia sekä suhteiden luojana, että joukkuehengen vahvistajana, pidettiin tärkeänä.