Elsa ja uusi ihmisyys : Elsa ja Nokk kumppanuuslajeina ihmisen ja luonnon välisen suhteen representaationa elokuvassa Frozen 2 - Greijer, Nana (2021)
Kandidaatintutkimuksessani pohdin, kuinka Disney-elokuvassa Frozen 2 (2019) kuvataan ihmisen suhdetta luontoon ja minkälaisia ympäristöarvoja se välittää kohdeyleisölleen. Rajaan tutkimuksen päähenkilö Elsan ja hevosena esiintyvän luonnon hengen, Nokkin, väliseen suhteeseen, sillä tämä rikkoo kaikkein selvimmin ihmisen ja luonnon välille miellettyä dualismia. Tarkastelen Elsaa hahmona, jossa yhdistyvät sekä ihmisyys, että luonnonvoimat, ja sovellan tätä posthumanistiseen käsitykseen uudenlaisesta ihmisyydestä. Lisäksi käytän Donna Harawayn (2005) kumppanuuslajin käsitettä kuvaamaan Elsan ja Nokkin välistä suhdetta posthumanistisen ihmisyyden rakentajana. Tutkimusmetodinani toimii lähikatselu, eli elokuvan käsittely audiovisuaalisena tekstinä. Näin ollen perehdyn elokuvaan Frozen 2 sekä dialogin että visuaalisen annin kautta. Tutkimustani ohjaa kriittis-emansipatorinen tiedonintressi eli tavoite etsiä ja purkaa yhteiskunnallisia valtasuhteita ja ohjata ajattelua itsereflektioon. Täten määrittelen tutkimuskysymyksikseni seuraavat: Minkälaisen mallin Elsa antaa ihmisenä olemisesta tässä maailmassa suhteessa luontoon elokuvassa Frozen 2? Kuinka elokuvassa Frozen 2 kuvataan Elsan ja luonnonvoima Nokkin välistä suhdetta?