Omistajapoliittiset periaatepäätökset omistajaohjauksellisten muutosten määrittelijöinä - Seppälä, Saku (2020)
Tarkastelen kandidaatintutkielmassani Suomen valtion omistamiin yhtiöihin kohdistuvaa omistajapolitiikkaa. Keskityn tarkastelussani valtion omistajaohjaukselliseen linjaan, omistajaohjauksen muutoksiin ja erityisesti muutosten argumentatiivisiin perusteluihin. Toteutan tutkielmani perehtymällä Juha Sipilän ja Sanna Marinin hallitusten omistajapoliittisiin periaatepäätöksiin. Vertailemalla periaatepäätöksiä luon kuvan päätösten argumentatiivisesta sisällöstä ja omistajaohjaukseen kohdistuvista muutospyrkimyksistä. Käytän vertailussani Chaim Perelmanin argumentaatiotyyppeihin perustuvaa retorista analyysia. Perelmanin analyyttisilla työkaluilla tuon periaatepäätöksistä esille niissä esitetyt argumentaatiotyypit. Näitä argumenttityyppejä vertailemalla pyrin saamaan käsityksen omistajapolitiikan suunnasta, sekä eri hallitusten suhtautumisesta valtion omistajarooliin. Perelmanin retorisista analyysia tukemaan tuon elementtejä Kari Palosen politiikan käsitteistöstä. Taustoitan aihettani määrittelemällä omistajaohjauksen ja omistajapolitiikan käsitteet. Tuon esille yleisellä tasolla omistajapolitiikan suunnanmuutokset, sekä omistajaohjauksen nykytilan. Omistajapoliitiikan rooli, taloudellisten ja yhteiskunnallisten preferenssien välisenä tasapainoilijana on tuottanut toteutuksellisia ja viestinnällisiä haasteita useille eri hallituksille. Aineistosta tulee ilmi 2010-luvulla tapahtuneet merkittävät omistajapoliittiset muutokset, joiden muutokselliset elementit ovat luoneet epäselvyyksiä omistajaohjauksen ja omistajapolitiikan kansalliseen rooliin. Erityisen huomion saa Juha Sipilän kaudella tapahtunut merkittävä omistajaohjauksellinen muutos. Valtion omistamiseen luotiin uusi peruste, jonka tarkoitus oli tehdä valtiosta aktiivisempi taloudellinen toimija. Aktivoinnin operaattoriksi asetettiin valtion kehitysyhtiö Vake Oy, jonka toimintakenttään sisältyi erityisesti digitalisaatioon liittyvien yhtiöiden perustaminen, omistaminen ja kehittäminen. Tutkielmastani käy ilmi Sanna Marinin hallituksen epäpolitisoiva ja toteava tyyli jatkaa Juha Sipilän kaudella toimeenpantuja omistajapoliittisia muutoksia.