"Pennillä Kauhua" : kolme tapaustutkimusta viktoriaanisen ajan Englannin peloista ja uhkakuvista vuosina 1855-1865 - Kaisla, Hennaleena (2021)
Tutkielma keskittyy viktoriaanisen ajan Englannissa vuosien 1855–1865 välisenä aikana valitsemiini kolmeen tapaustutkimukseen; myrkytyksiin, katuväkivaltaan ja hulluuteen vetoamiseen oikeudessa. Vaikka viktoriaanisen ajan Englantia on tutkittu laajalti ja myös maan rikollisuutta ja yhteiskunnan sosiaalista puolta on käsitelty useissa eri tutkimuksissa. Toisaalta tämänkaltainen analyyttinen viitekehys, joka painottaa moraalipaniikkien analyysia yhdistämällä ja syventämällä eri näkökulmia ja vaikutteita laajempaan keskusteluun yhteiskunnallisella tasolla Isossa-Britanniassa viktoriaanisen ajan keskivaiheilla on ollut vähäistä. Tässä tutkimuksessa moraalipaniikki -malli yhdistyy kolmeen tapaustutkimukseen kietomalla yhteen eri näkökulmia ja vaikutteita, kuten sosiaalihistoriaa ja crime -historiaa laajempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tarkastelussa ovat sanomalehdissä, oikeudenpöytäkirjoissa ja Ison-Britannian parlamentissa käydyt keskustelut sekä se, miten näihin kolmeen tapaukseen reagoitiin niin yhteiskunnallisella kuin sosiaalisella tasolla. Aineistokokonaisuuden muodostavat: sanomalehdet The Times ja The Spectator, Old Baileyn oikeudenkäyntipöytäkirjat sekä Ison-Britannian parlamentissa käydyt keskustelut.