Kloridin määritys teollisuuslaitoksen raaka-ainenäytteistä - Heinonen, Salla (2021)
Tämän Pro gradu -tutkielman tarkoitus on tutkia kloridin eri määritysmenetelmiä teollisuuslaitoksen raaka-ainenäytteistä. Tutkielma on tehty yhteistyössä Boliden Harjavallan analyyttisen laboratorion kanssa ja tutkimuksen tuloksena oli tarkoitus löytää laboratoriolle suorituskyvyltään paras kloridinmääritysmenetelmä, keskittyen erityisesti pieniin kloridipitoisuuksiin. Tutkimuksessa selvitettiin samalla myös fluoridin määritystä ja siihen sopivinta menetelmää. Lopputuloksena todettiin laboratorion voivan kasvattaa määritysmenetelmiensä luotettavuutta ja tehokkuutta pienien kloridipitoisuuksien määrittämisessä polttoionikromatografialaitteistolla (C-IC). Parempia ja luotettavimpia tuloksia saatiin mittaamalla laboratorion näytteitä C-IC-laitteistolla, jota laboratorio suunnittelee seuraavaksi laiteinvestoinniksi