Urheiluyläkoulukokeilun soveltuvuuskokeiden suoritusjärjestys ja testeissä menestyminen - Nurminen, Lauri (2021)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoitus oli selvittää vuoden 2020 urheiluyläkoulukokeilun soveltuvuuskokeen eri testien suoritusjärjestyksen, testien ajankohtien ja varapäivän vaikutusta tuloksiin. Tutkielman aineisto koostui Kuopion vuoden 2020 urheiluyläkouluun tai liikuntaluokalle hakevista oppilaista. Aineiston koko on n=122, joista poikia 79 ja tyttöjä 43. Hakijat jaettiin ryhmiin testaajan puolesta aakkosjärjestyksen mukaan, niin että pojat ja tytöt olivat omissa ryhmissään. Ryhmät 1–6 koostuivat pojista ja ryhmät 7–9 tytöistä. Ryhmä 10 muodostui varapäivän hakijoista, jossa oli sekä tyttöjä, että poikia. Aineisto saatiin tutkimuskäyttöön soveltuvuuskokeiden tulosten julkaisun jälkeen. Tulosten analysoinnissa käytettiin t-testiä, Mann-Whitneyn U-testiä, Games-Howelin testiä ja yksisuuntaista varianssianalyysiä. Ryhmiä verrattaessa pääsykokeen kokonaistuloksien osalta ei löytynyt tilastollisesti merkitseviä eroja. Vertailun p-arvo on 0,055. Ryhmien keskiarvoja vertailtaessa testiosioittain sivuttaissiirtymisestä ja tasapaino-osiosta löytyi tilastollisesti merkitseviä eroja. Tarkemmassa parivertailussa sivuttaissiirtymisessä ryhmä 2 sai parhaan tuloksen ja erosi tilastollisesti merkitsevästi ryhmän 5 tuloksesta (p-arvo 0,004) sekä ryhmän 10 tuloksesta (p-arvo 0,01). Tasapaino-osion parivertailu osoitti ryhmän 7 saaneen parhaan tuloksen sekä ryhmien 1,3 ja 5 eroavan siitä tilastollisesti merkitsevästi (p-arvo 0,001–0.015) Lisäksi toiseksi parhaan ryhmän 9 tulos erosi tilastollisesti merkitsevästi ryhmästä 5 tuloksesta (p-arvo 0,018). Ryhmien 7 ja 9 hakijat olivat tyttöjä, tämä selittää erot tasapaino-osiossa. Soveltuvuuskokeen testiosioiden tuloksia verrattaessa aamulla ja illalla suoritettuna ei löytynyt tilastollisesti merkitseviä eroja ryhmien välillä. Varsinaisen testipäivän ja varapäivän ryhmien tuloksia verrattaessa sivuttaissiirtymisestä ja 5-loikka antavat tilastollisesti merkitsevät tulokset. Sivuttaissiirtymisen p-arvo 0,009 ja 5-loikkan p-arvo 0,025. Sukupuoli ei ollut selittävänä tekijänä tuloksissa. Tulosten väliset erot eivät muodosta kaavaa kummankaan päivän eduksi. Erot tuloksissa selittyvät sattumalla, varapäivänä hakijoita oli 6. Tämän tutkielman mukaan testiosioiden suoritusjärjestyksellä ei ole merkitystä tulosten kannalta, kunhan testiosioiden välissä on riittävästi palautumisaikaa. Yksittäiset tilastollisesti merkitsevät erot ryhmien välillä selittyvät sattumalla ja sukupuolella tasapaino-osion osalta. Tutkielman tulokset ovat samanlaisia aiemman suoritusjärjestyksestä tehdyn tutkimuksen kanssa. Tulokset tukevat soveltuvuuskokeen käyttöä pääsykokeena haettaessa urheiluyläkouluun, sekä samantyylisten pääsykokeiden käyttöä eri koulutuksiin haettaessa.