Palvelurobotti Pepper ja arvon yhteisluonti - Tikkanen, Topi (2021)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan palvelurobotti Pepperiä palveluna arvon yhteisluonnin näkökulmasta. Robotiikan yleistymisen myötä palveluita toteuttavat palvelurobotit ovat tulossa yhä näkyvämmin mukaan ihmisten jokapäiväiseen elämään. Robottien yleistyessä lisääntyy tarve ihmisen ja robotin välisen vuorovaikutuksen tutkimiselle, ja palvelutieteen puolelta arvon yhteisluonnin konsepti tarjoaa tähän oivan näkökulman. Tämän tutkielman tavoitteena on tarkastella robotin ja ihmisen välistä vuorovaikutusta palvelurobotin käyttäjän kokemusten pohjalta, jotta voidaan ymmärtää, miten ja millaista arvoa palvelussa luodaan. Tutkielma koostuu teoriaosuudesta ja empiirisestä tutkimuksesta. Teoriaosuudessa luodaan kirjallisuuskatsauksen avulla tutkimukselle tarvittava teoriapohja, niin robotiikan, kuin arvonluonninkin osalta, esittelemällä tärkeimmät käsitteet, konseptit ja CIS -viitekehys. Empiirinen tutkimus toteutettiin laadullisella puolistrukturoidulla teemahaastattelulla (n=50) palvelurobotti Pepperin käyttäjille. Tutkimuksen tuloksista selvisi, että Pepperin avulla kyetään yhteisluomaan hyvin, sekä utilitaarista, että hedonista arvoa. Tämän lisäksi löydettiin, että arvon yhteisluonnin teemoista kokemus palveluprosessista, asiakkaan tavoitteet ja tulemat, sekä käytön sosiaalinen luonne, toimivat arvon yhteisluonnin tärkeimpinä ajureina, sekä avattiin seikkoja, mitkä näiden teemojen arvonluonnin mahdollistavat.