Yrityksen yhteiskuntavastuutavoitteiden kytkeminen johdon palkitsemiseen - Vättö, Laura (2021)
Tänä päivänä yritysten odotetaan toimivan yhteiskuntavastuullisella tavalla. Yritysten yhteiskuntavastuullisella toiminnalla on havaittu olevan positiivisia vaikutuksia niin yrityksen kuin myös koko yhteiskunnan kannalta. Palkitsemisjärjestelmä nähdään tärkeäksi mekanismiksi yrityksen yhteiskuntavastuullisen toiminnan edistämiseen. Johtajia voidaan motivoida sitoutumaan yhteiskuntavastuullisiin toimiin sitomalla yhteiskuntavastuutavoitteita heidän palkitsemiseensa. Tässä tutkimuksessa tutkittiin, kuinka yrityksen yhteiskuntavastuu, johdon palkitseminen ja yrityksen yhteiskuntavastuutavoitteiden kytkeminen johdon palkitsemiseen on toteutettu seitsemässä suomalaisessa pörssiyhtiössä. Tutkimuksessa keskityttiin erityisesti yrityksen yhteiskuntavastuun ja johdon palkitsemisen välisen yhteyden tutkimiseen. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja tutkimusaineisto koostui teemahaastattelujen avulla kerätystä haastatteluaineistosta sekä tutkittavien yhtiöiden vastuullisuusraporteista ja palkka- ja palkkioselvityksistä. Haastatteluaineisto analysoitiin teemoittelun avulla ja vastuullisuusraporttien sekä palkka- ja palkkioselvitysten analyysitapana käytettiin sisällönanalyysiä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että yhtiöiden asettamat yhteiskuntavastuutavoitteet ovat yhtiökohtaisia, mutta koostuvat pääasiassa samoista teemoista. Johdon palkitseminen noudattaa samankaltaista kaavaa ja käytetyt palkitsemismuodot ovat samat kaikissa yhtiöissä erorahaa lukuun ottamatta. Johdon palkitsemiseen kytketyissä yhteiskuntavastuutavoitteissa nousi vahvasti esille yksi teema. Kaikissa yhtiöissä johdon palkitsemiseen on kytketty yksi tai useampi työturvallisuuteen liittyvä tavoite ja yhtiöt mittaavat työturvallisuutta tapaturmataajuuden avulla. Tutkimuksessa havaittiin, että yhtiöt ovat asettaneet useita yhteiskuntavastuutavoitteita, mutta näistä vain murto-osa on kytketty johdon palkitsemiseen. Tutkittavat yhtiöt edustavat yhteensä viittä eri toimialaa, mutta tutkimuksessa ei havaittu merkittäviä toimialakohtaisia eroja yhteiskuntavastuun, johdon palkitsemisen eikä näiden välisen yhteyden osalta.