Detecting cyber attacks in time : combining attack simulation with detection logic - Myllylä, Juuso (2021)
Kyberhyökkäysten havaitsemisesta on tullut entistä vaikeampaa, nostaen onnistuneen tietomurron havaitsemisajan tyypillisesti yli puoleen vuoteen, jolloin keskimäärin hyökkäys maksaa lähes neljä miljoonaa dollaria kohteelle. Hyökkäykset ovat yhä edistyneempiä sekä kohdennettuja, tehden huonosti valmistautuneista yrityksistä otollisia kohteita hyökkääjille. Vaikka yrityksillä usein on toimivat palomuurit sekä haittaohjelmien torjuntaohjelmat, saattavat he yllättyä joutuessaan uhriksi esimerkiksi kiristyshaittaohjelmahyökkäykselle. Tämä herättää kysymyksen, miten hyökkäystä ei onnistuttu havaitsemaan ajoissa? Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää juurisyyt sille, mikä aiheuttaa liian myöhäisen tai olemattoman hyökkäysten havaitsemisen. Päätavoitteena on esitellä puolustajille testiympäristö riittävillä lokituskäytännöillä, jossa he voivat itse simuloida hyökkäyksiä. Hyökkäyssimulaatiosta saadut tulokset käännetään tämän jälkeen toiminnalliseksi havaitsemislogiikaksi uhkien havaitsemis viitekehyksen avulla. Viitekehys on suunnitteltu ohjaamaan puolustajia nopean ja ketterän prosessin läpi kehittämään laajaa havaitsemislogiikkaa painottaen taktiikoita, tekniikoita sekä käytäntöjä. Tutkimuksen tulokset vastaavat esitettyihin tutkimusongelmiin yleisesti sekä laajasti, jotta puolustajat oppivat sekä ymmärtävät perimmäisen ongelman uhkien havaitsemisessa.