Varhaiskasvatuksen opettajien suhde matematiikkaan ja rooliinsa sen opettajana - Paatelainen, Krista (2020)
Tässä tutkimuksessa oli tarkoituksena selvittää varhaiskasvatuksen opettajien suhdetta matematiikkaan sekä tekijöitä matematiikkasuhteen taustalla. Lisäksi selvitettiin varhaiskasvatuksen opettajien käsityksiä roolistaan matematiikan opettajana sekä matematiikan merkityksestä varhaiskasvatuksessa. Opettajan suhde opetettavaan asiaan on tutkitusti yhteydessä sekä opetuksen toteutukseen että lasten oppimiseen. Opettajien suhdetta matematiikkaan ja sen opetukseen on tärkeää ymmärtää, jotta voidaan kehittää varhaiskasvatuksen matematiikan opetusta. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena. Aineisto kerättiin varhaiskasvatuksen opettajilta puolistrukturoidun teemahaastattelun avulla ja analysoitiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä käyttäen. Tutkimuksen mukaan matematiikka voidaan kokea vieraaksi ja haastavaksi, mutta myös miellyttäväksi ja itselle helpoksi. Opettajien luottamus matemaattisten taitojen opettajuuteen vaihtelee keskiverrosta erinomaiseksi. Matematiikkasuhteen taustalla vaikuttaa esimerkiksi omat kokemukset matematiikan parissa, koulutus ja työyhteisö sekä omat ominaisuudet. Matematiikan merkitys varhaiskasvatuksessa koetaan tärkeäksi, mutta sen rooli jää pieneksi suhteessa muihin sisältöihin. Matematiikan opetuksen määrä ja merkitys varhaiskasvatuksessa vaikuttaa olevan hyvin riippuvainen opettajan omasta matematiikkasuhteesta, mihin tulisi kiinnittää huomiota yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen varhaiskasvatuksen järjestämisen vuoksi. Lisäksi matematiikkaan tulisi kiinnittää enemmän huomiota jo ennen esikouluikää, koska varhaiset matemaattiset taidot kehittyvät jo paljon aiemmin ja luovat pohjaa tuleville taidoille.