Merkityksiä musiikkikuplasta : musiikilliset representaatiot Don Rosan Aku Ankka -sarjakuvassa Sammon salaisuus - Henttonen, Katariina (2021)
Kandidaatintutkielmassani tutkin musiikillisia representaatioita eli musiikin edustumia Don Rosan Aku Ankka -sarjakuvassa Sammon salaisuus. Tutkielma pyrkii vastaamaan tutkimuskysymyksiin: millaisia representaatiota musiikilla on Sammon salaisuus -sarjakuvassa, mitä ne voivat symboloida ja millaisiin kulttuurillisiin merkityksiin ne voidaan liittää sekä millaisia intermediaalisuuden muotoja musiikilliset viittaukset sarjakuvassa noudattavat. Tutkimuksessa määritellään aiheen kannalta keskeiset käsitteet representaatio, partituuri, intermediaalisuus, media sekä semiotiikka. Tutkielma on empiirinen ja laadullinen tutkimus, jossa on tulkinnallinen tutkimusote. Tutkimuksen keskeisimpänä teoreettisena taustana ovat intermediaalisuustutkimus painottuen musiikin ja kirjallisuuden suhteeseen sekä sarjakuvatutkimus. Aineistona toimivat valikoidut sarjakuvaruudut Don Rosan Sammon salaisuus -teoksesta. Kolmesta määrästystä sarjakuvaruutuesimerkikstä koostuvaa aineistoa analysoidaan intermediaalisuustutkimuksen kautta ja esitetään tulkintoja siitä, mihin intermediaalisuuden muotoihin ne voisivat viitata. Analyysissä tukeudutaan myös sarjakuva-analyysimalliin ja sarjakuvan ikoniteoriaan. Niistä aineiston osista, joissa musiikillinen representaatio on partituurinkatkelma, esitetään kulttuurillisia ja symbolisia tulkintoja musiikinhistoriallisiin ja kulttuurihistoriallisiin tutkimuksiin peilaten. Aineiston tutkimuksen perusteella voidaan tehdä johtopäätös, että sarjakuvassa esiintyviä musiikillisia representaatioita on mahdollista tutkia valitusta näkökulmasta ja ne voidaan onnistuneesti sijoittaa intermediaaliseen kontekstiin viittauksiksi. Hedelmällisimpiä lienevät kulttuurillisen ja symbolisen tarkastelun tulokset, jotka eivät kuitenkaan ole yksiselitteisiä, vaan tulkinnanvarai-sia ja tulkitsijasta sekä tämän subjektiivisesta näkemyksestä sekä kulttuurisesta kontekstista riippuvaisia. Aineistoa kannattanee tutkia jatkossa laajemmin muista tutkimustraditioista ja näkökulmista, kuten musiikkisemiotiikan tai feministisen kulttuurintutkimuksen kautta.