Digitaalisen jalanjäljen vaikutus yksityisyyteen : poliisien käsitykset, kokemukset ja hallinnan keinot - Airaksinen, Aki; Saapunki, Sami (2021)
Digitaalisen jalanjäljen määrä on kasvanut internetin yleistymisen ja teknologistuvan yhteiskunnan myötä voimakkaasti viime vuosikymmenten aikana. Poliiseihin kohdistuva verkkoympäristössä tapahtuva tai sitä hyödyntävä maalittaminen on noussut ilmiönä esille viime vuosien aikana. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten poliisit käsittävät digitaalisen jalanjäljen ja sen vaikutukset yksityisyyteen. Lisäksi tavoitteena oli selvittää millä keinoilla poliisit pyrkivät hallitsemaan omaa digitaalista jalanjälkeään yksityisyyden näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja sen aineisto kerättiin teemahaastatteluilla. Aineiston analyysimenetelmänä tutkimuksessa käytettiin teoriaohjaavaa sisällön analyysiä. Kaikki tutkimukseen osallistuneet poliisimiehet kykenivät määrittelemään digitaalisen jalanjäljen käsitteen ylätasolla, ja osa heistä pystyi määrittelemään ilmiötä hyvinkin yksityiskohtaisesti. Poliisimiehet olivat tietoisia digitaaliseen jalanjäljen muodostumiseen liittyvistä seikoista. Digitaalisen jalanjäljen mahdolliset vaikutukset yksityisyyteen sekä riskit tiedostettiin sekä yleisellä että henkilökohtaisella tasolla. Esimerkkinä mahdollisesta negatiivisesta vaikutuksesta nousi työhön liittyvä kostotoimet. Tutkimukseen osallistuneista muutama oli joutunut kyseisten toimenpiteiden kohteeksi. Poliisit tekivätkin hyvin aktiivista harkintaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa toimimisen mahdollisista riskeistä ja hyödyistä. Yksityisyyden näkökulmasta tärkeimmiksi suojattaviksi asioiksi nousivat henkilökohtaiset ja perheeseen liittyvät tiedot. Näihin liittyen oli havaittavissa yksityisyyden sääntöjen ja rajojen muodostumista. Vahvimpana hallinnan keinona tutkimuksessa nousi esille oman toiminnan harkitseminen ja rajoittaminen digitaalisessa toimintaympäristössä. Muita esille nousseita keinoja olivat sosiaaliseen mediaan liittyvät toimet, kuten alustojen yksityisyysasetusten määritteleminen, peitenimien käyttö, kaverilistojen karsinta sekä läheisten ohjeistaminen itseen liittyvän tiedon julkaisemisesta. Lisäksi muita poliisimiesten käyttämiä hallinnan keinoja olivat muun muassa VPN-palvelujen käyttö, älypuhelinten sovellusten oikeuksien määrittely sekä vahvojen salasanojen ja useiden eri sähköpostiosoitteiden käyttö.