Tuoko lapsi leivän tullessaan? : näkökulmia lapsiköyhyyteen yksinhuoltajaäitien perheissä - Juuri-Oja, Marja (2021)
Tässä tutkielmassa tarkastelen kuvailevan kirjallisuuskatsauksen keinoin lapsiköyhyyden kokemusta yksinhuoltajaäitien perheissä sekä etsin köyhyyteen johtaneita syitä ja riskitekijöitä. Tutkielman aineisto koostuu 19:stä vuosina 2006-2020 julkaistusta artikkelista ja tutkimuksesta, jotka käsittelevät köyhyyttä Suomessa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Aineistosta löysin teemoittelun avulla kuusi köyhyyttä aiheuttavaa tai sitä ylläpitävää tekijää sekä neljä köyhyyden kokemukseen liittyvää ilmiötä. Köyhyyttä aiheuttavat ja ylläpitävät tekijät liittyivät koulutustasoon, työmarkkinoille osallistumiseen, fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen, perherakenteeseen, köyhyyden ylisukupolviseen periytymiseen sekä yhteiskunnallisiin perhepoliittisiin ratkaisuihin. Seitsemänneksi teemaksi valitsin lasten omat käsitykset köyhyyden syistä. Köyhyyden kokemusta kuvaavat ilmiöt liittyivät hyvinvointiin, sosiaalisiin suhteisiin, jokapäiväisestä elämästä suoriutumiseen sekä köyhyyden herättämiin tunteisiin.