Nuorta liikkumaan motivoiva oppimisympäristö - Lehtinen, Ville (2021)
Pro gradu –tutkielman tarkoituksena oli selvittää, millaisessa oppimisympäristössä nuori motivoituu liikkumaan. Tutkimustehtävänä oli selvittää mitkä asiat nuori kokee ympäristössään keskeisinä tekijöinä, jotta hän haluaa liikkua? Tutkimuksen tuli hyödyttää liikunnanopettajia ajattelemaan oppimisympäristöjä oppilaan näkökulmasta. Tutkimukseen osallistui kahdeksannelta ja yhdeksänneltä luokalta yhteensä kahdeksan yläkoululaista, joista neljä oli poikaa ja neljä tyttöä. Tutkimushenkilöiltä vaadittiin vaihtelevaa peruskoulun liikunnan arvosanaa. Kyseessä oli laadullinen monimenetelmätutkimus, joka sisälsi sekä kyselylomakkeen että ryhmähaastattelun. Aineiston analyysimenetelmänä käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Tuloksia analysointiin fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ympäristön näkökulmasta. Tutkimus aloitettiin syksyllä 2020. Tutkimustulokset osoittivat, että kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisia nuoria motivoi liikuntaympäristö, jossa on hyvä ja suvaitseva ilmapiiri. Liikuntaympäristön tuli sisältää erilaisia liikkumisen mahdollisuuksia sekä tarjota mahdollisuuden rauhoittua. Nuoria motivoi lisäksi siisti ja puhdas liikuntaympäristö, jonka tulisi sijaita sekä rakennetuissa että luonnollisissa rakentamattomissa ympäristöissä. Etenkin monipuolisuus oli nuorille keskeinen liikkumaan motivoiva tekijä. Tutkimus vahvisti oletusta siitä, kuinka keskeisessä asemassa ympäristö toimii nuorille motivaation luojana. Tutkielmassa tuli esille nuorten kokevan liikuntaympäristön laajana kokonaisuutena, joka ei muodostu vain fyysisistä tekijöistä. Nuoret kaipasivat vaihtelua liikuntaympäristöönsä, jossa jokaisella olisi mahdollisuus oppia, harrastaa sekä tulla ryhmässä hyväksytyksi. Odotusarvoltaan uusia käytännönläheisiä ideoita syntyi nuorilta vähän. Nuoret eivät toisaalta ideoineet mitään perusopetuksen opetussuunnitelman tai perusopetuslain vastaista. Johtopäätöksenä voi todeta, että liikunnanopettajan on teoriassa mahdollista toteuttaa kaikki esiin nousseet nuoria liikkumaan motivoivat tekijät.