Mechanistic investigation of CO2 hydroformylation methods - Minchenkova, Olga (2021)
Tämän pro gradu – tutkielman kirjallisessa osassa on käsitelty perinteinen hydroformylaatioreaktio, jossa käytetään hiilimonoksidia reagenssina. Tämä sisältää useiden eri tutkimusryhmien tekemiä reaktioita. Esimerkit reaktioista ovat jaoteltu muun muassa eri lähtöaineiden, sekä erilaisten katalyyttikompleksien mukaan. Katalyyttikompleksien käyttäytymistä reaktiossa on kuvattu reaktiomekanismien avulla. Kirjallisuuskatsauksen tärkeimmässä osassa on käsitelty lukuisia esimerkkejä tähän asti tehdyistä hiilidioksidia käyttävistä hydroformylointireaktioista. Tämäkin osuus sisältää kuvauksen useimmiten käytetyistä katalyyttikomplekseista, ja niiden käyttäytymisen reaktiomekanismeista. Ioninesteitä ja niiden ominaisuuksia on kuvattu, sillä niitä on onnistuneesti käytetty liuottimina hydroformylointireaktiossa. Käänteistä vesi-kaasu siirtoreaktiota on myös käsitelty tarkasti, sillä se muuntaa hiilimonoksidin hiilidioksidiksi, joka toimii lähtoaineena hydroformylointireaktiossa. Tutkielman kokeellisen osan tavoitteena oli alun perin selvittää tarkemmin hiilidioksidia käyttävän hydroformylointireaktion mekanismia, tutkimalla kineettistä isotooppiefektiä (KIE) leimauskokeiden avulla. Tämän mahdollistamiseksi oli syntetisoitu leimatut lähtöaineet, 1-deuterium-syklohekseeni sekä 1,2,3,3-tetradeuterium-syklohekseeni, joiden saannot ja leimautumisprosentit saatiin melko suuriksi. Projektille annetun hyvin lyhyen ajan vuoksi näitä lähtöaineita ei kuitenkaan ehditty käyttämään hydroformylointireaktion mekanismin tutkimiseen.