Pelien digitaalinen jakelu - Jyrkkänen, Magnus (2021)
Digitaalisista peleistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia ja samalla pelialan taloudellinen ja kulttuurinen merkitys on kasvanut. Samaan aikaan yleisimmäksi digitaalisten pelien hankintakanavaksi on noussut digitaalinen jakelu. Tämän tutkimuksen tavoitteena on löytää pelien digitaaliseen jakeluun liittyvää tutkimusta samalla kartoittaen mitä ja miten näissä tutkimuksissa on tutkittu, löytää näitä tutkimuksia yhdistäviä teemoja ja tunnistaa mitä ei ole tutkittu ja mitä olisi syytä tutkia enemmän. Tutkielma on toteutettu systemaattisena kirjallisuuskartoituksena, jossa kartoitetaan aikaisemmin tehtyä tutkimusta ja muodostetaan siitä yleiskuva sekä tätä kuvaa havainnollistavat kartoitukset. Pelien digitaalisesta jakelusta on tehty varsin vähän tutkimusta. Vaikuttaa siltä, että kiinnostus tutkia pelien digitaalista jakelua on nousussa ja tutkimuksia julkaistaan pääosin konferensseissa. Selvästi suosituin tutkimusteema on käyttäjien toiminnan tutkiminen ja yleisimpiä tutkimusmenetelmiä suurten datamäärien analysointi sekä kyselytutkimus. Lisää tutkimusta aiheesta kaivattaisiin lähes joka näkökulmasta, mutta erityisesti pelien digitaalisen jakelun alustojen välisestä kilpailusta, digitaalisen jakelun historiallisesta kehityksestä sekä siitä, miten pelien helpompi saavutettavuus on vaikuttanut pelaajiin. Myös kokonaan puuttuvien tutkimustyyppien tutkimuksille olisi tarvetta, erityisesti filosofisille julkaisuille ja kokemusjulkaisuille.