Puhtoinen lähiö? : segregaation ilmeneminen ja ulottuvuudet maahanmuuttajataustaisten asukkaiden elämässä - Joutselainen, Katri (2021)
Kandidaatintutkielmani tehtävänä on tuottaa tietoa segregaatiosta, sen ilmenemisestä ja heijastuksista. Tutkielmani tarkoituksena on tarkastella mitä eri ulottuvuuksia segregaatiolla on maahanmuuttajataustaisten asukkaiden elämässä. Kiinnostukseni kohdistuu Suomen ja pääkaupunkiseudun tilanteeseen, mutta tarkastelen ilmiötä myös kansainvälisen tieteellisen tutkimuksen kautta. Vaikka segregaation ilmenemisessä on huomioitava konteksti, niin pohjoismaiden yhteneväisen yhteiskunnallisen kehityksen ja yhteneväisten yhteiskuntarakenteiden vuoksi tutkimustuloksia voidaan peilata keskenään. Segregaatio tulee nähdä useiden erilaisten yhteiskunnallisten prosessien yhteisvaikutuksen tuloksena. Siihen kytkeytyy konteksti, valtion harjoittama politiikka ja yksilön valinnat sekä mahdollisuudet. Segregaation syntymekanismit, ilmeneminen ja ulottuvuudet kietoutuvat voimakkaasti yhteen, eikä segregaatiota ole mielekästä tarkastella huomioimatta näitä kytköksiä. Näin ollen tarkastelen tutkielmani tulosluvun alussa segregaation syntymekanismeja. Tarkastelen ilmiötä myös maahanmuuttajataustaisten ihmisten asumisen keskittymisen ja huono-osaisuuden kasautumisen kautta. Tutkimustulosten pohjalta voidaan todeta, ettei maahanmuuttajataustaisten ihmisten asumisen keskittyminen itsessään ole suuri ongelma. Huoli kytkeytyy siihen, että huono osaiset ihmiset keskittyvät samoille asuinalueille kaupunkien lähiöihin. Kandidaatintutkielmani on kirjallisuuskatsaus ja aineisto muodostuu kahdestatoista vertaisarvioidusta artikkelista sekä viidestä väitöskirjasta.