Luottamus johtaa etätyötä : luottamuksen rakentamisen konkreettiset keinot - Romo, Sanni (2021)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan luottamusta ja sen rakentumista etätyössä. Tarkoituksena on selvittää, millä konkreettisilla keinoilla johtajat rakentavat luottamusta työntekijöihin etätyössä. Tutkielmassa taustoitetaan ensin johtamisen ja luottamuksen käsitteitä etätyön kontekstissa. Luottamuksen rakentamisen tarkastelua varten käsitellään myös LMX-teoriaa osana johtamista. Luottamusta tarkastellaan yhteiskunnallisesta näkökulmasta sosiaalisen pääoman kautta. Tutkielman aineisto kerättiin kyselynä tiiminvetäjänä, esimiehenä tai johtajana toimivilta henkilöiltä LinkedIn:in Ompeluseura -ryhmästä. Ompeluseura on naisista ja vähemmistöryhmän edustajista koostuva työelämäverkosto. Kyselyyn vastaaminen oli vapaaehtoista. Vastaukset kerättiin viikon ajalta tammikuussa 2021, ja niitä kertyi yhteensä 22. Aineiston analyysin apuna käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Tulokset on esitetty selkeyden vuoksi taulukoituina. Tutkielman tulokset osoittavat, että luottamus etätyössä koostuu jakamisesta, vastavuoroisuudesta, ennakoitavuudesta sekä vastuusta. Epäluottamus etätyössä puolestaan näyttäytyy vuorovaikutuksen sirpaleisuutena, laiminlyöntinä, kontrollointina sekä yksin jättämisenä. Johtajat ehkäisevät epäluottamuksen syntymistä etätyössä yhteisöllisyyteen, vastuullisuuteen ja inhimillisyyteen panostamalla. Johtajat rakentavat luottamusta työntekijöihin vuorovaikutuksen mahdollistamisen, rakenteiden luonnin ja inhimillisyyden rakentamisen avulla. Luottamuksen rakentamisen sekä epäluottamuksen syntymisen ehkäisyn tulokset tukevat toisiaan. Tulosten perusteella voidaan todeta, että etätyössä luottamuksen rooli korostuu. Johdolla on päävastuu etätyön johtamisessa ja luottamuksen rakentamisessa. Vapaamuotoisella vuorovaikutuksella, tiedon avoimella jakamisella sekä työntekijöiden osallistamisella yhteiseen päätöksentekoon johtajat rakentavat luottamusta etätyössä. Johtajat pyrkivät osoittamaan luottamuksen arvoisuutta työntekijöille hoitamalla luvatut tehtävät ja pitämällä kiinni sovitusta aikataulusta. Kasvokkaisen vuorovaikutuksen puutetta pyritään paikkaamaan teknologiavälitteisellä vapaamuotoisella keskustelulla. Luottamuksen rakentamiseksi etätyössä johtajat kohtaavat työntekijät yksilöinä sekä tukevat työntekijöiden itseohjautuvuutta ja työn ja vapaa-ajan välistä suhdetta. Tulokset osoittavat, että työvälineistä ja teknisen tuen saatavuudesta huolehtiminen rakentavat luottamusta etätyössä. Tämä ei ole korostunut juurikaan edeltävissä tutkimuksissa. Tämän tutkielman tulokset johdon keinoista rakentaa luottamusta etätyössä ovat pitkälti linjassa aiemman tutkimuksen kanssa. Avainsanat: Luottamus, etätyö, johtaminen, e-johtaminen, vuorovaikutus