Lapsen osallisuuden toteutuminen lastensuojelun avohuollon sosiaalityössä : sosiaalityöntekijöiden näkökulma - Lampinen, Sari (2021)
Tutkimuksen tehtävänä on tarkastella lapsen osallisuuden toteutumista lastensuojelun avohuollon sosiaalityössä sosiaalityöntekijöiden jäsentämänä. Tutkimusaihetta lähestytään lapsen osallisuudesta sekä ihmisoikeusperusteisuuteen liittyvän teoriatiedon kautta hyödyntäen Harry Shierin (2001) mallinnusta lapsen osallisuuden portaista ja ulottuvuuksista. Mallinnus läpäisee sosiaalityöntekijän omat valmiudet, työyhteisön mahdollisuudet ja työtä ohjaavat velvoitteet. Shierin (2001) mallia ohjaa lapsen oikeuksien yleissopimus ja erityisesti artikla 12. Tutkimusaihe on tärkeä, sillä sosiaalityöntekijöiden omia näkemyksiä ja käsityksiä lapsen osallisuuden toteutumisesta on tutkittu vielä melko vähän, vaikka lapsen osallisuuden käsitetään muodostuvan vuorovaikutuksessa aikuisten, kuten sosiaalityöntekijöiden, kanssa. Tutkimuksen aineisto koostuu kuudesta lastensuojelun avohuollon sosiaalityöntekijän teemahaastattelusta. Tutkimuksen analyysi lähti liikkeelle teorialähtöisenä analyysinä, mutta muokkautui kohti teoriaohjaavaa analyysia prosessin edetessä. Aineisto koodattiin etsien eri osallisuuden portailla ja ulottuvuuksilla toteutuvia tekijöitä. Shierin (2001) malliin perustuvaa teorialähtöistä tarkastelua on tässä tutkimuksessa täydennetty ottamalla mukaan lastensuojelussa asiakkaina olevien lasten vanhempiin ja huoltajiin liittyviä tekijöitä, jotka sosiaalityöntekijöiden näkökulmasta vaikuttavat keskeisesti lapsen osallisuuden toteutumiseen. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että sosiaalityöntekijöiden näkökulmasta lapsen osallisuuden portaat ja ulottuvuudet toteutuvat lastensuojelun avohuollon sosiaalityössä vaihtelevasti. Sosiaalityöntekijöiden omat valmiudet toimia osallisuuden portailla koetaan pääosin hyviksi, mutta sosiaalityöntekijät antavat lapsen osallisuuden toteutumiselle erilaisia merkityksiä ja lapsen kohtaamiseen vaikuttavat monet, yksilöllisistä tekijöistä kiinni olevat asiat. Työyhteisön mahdollisuudet työlle näyttäytyvät osin lapsen osallisuuden toteutumista haastavilta, sillä sosiaalityöntekijöillä ei ole aina tarpeeksi aikaa eikä resursseja tavata lapsia. Lapsen osallisuuden toteutumisen monimuotoisuudesta on työyhteisössä vain vähän keskustelua ja koulutusta. Työtä ohjaavat velvoitteet muodostuvat pääosin laeista ja muista käytännön työtavoista, joita sosiaalityöntekijät kuvasivat pääosin arkityön kautta heijastuviksi. Shierin (2001) mallia on kritisoitu esimerkiksi vallan ja vastuun jakamisesta lapsen kanssa, joka ei voi toteutua täysin kaikissa tilanteissa ja organisaatioissa. Lisäksi mallia on kritisoitu erityisesti lastensuojelupalveluissa siitä, että se ei huomioi lasten huoltajien ja vanhempien vaikutuksia lapsen osallisuuden toteutumiseen. Tässä tutkimuksessa vanhempien ja huoltajien vaikutuksia lapsen osallisuuteen tarkastellaan erikseen.