Kuukautiskierron ja hormonaalisen ehkäisyn yhteydet unen aikaiseen sykevälivaihteluun kestävyysliikuntaa harrastavilla naisilla - Nyman, Mari (2021)
Johdanto. Munasarjojen sukupuolihormonien estrogeenin ja progesteronin pitoisuuksien eritys vaihtelee kuukautiskierron eri vaiheissa. Hormonaalisten muutosten lisäksi naiset voivat kokea erilaisia oireita ja kipuja kuukautiskierron aikana. Vaikka kuukautiskierron yhteyksiä sykevälivaihteluun (HRV) on tutkittu, ei olla täysin varmoja hormonaalisten muutosten, oireiden ja kipujen yhteyksistä mahdollisiin muutoksiin HRV:ssä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten kuukautiskierto ja hormonaalinen ehkäisy vaikuttavat unen aikaiseen sykkeeseen ja HRV:hen kestävyysliikuntaa harrastavilla naisilla. Menetelmät. Tutkimukseen osallistui 29 kestävyysliikuntaa harrastavaa 22 - 34-vuotiasta naista (keskiarvo ± keskihajonta, ikä 26,8 ± 3,6 v, paino 63,0 ± 6,3 kg, pituus 167,5 ± 6,7 cm, BMI 22,5 ± 2,3 kg/m2, rasva% 25,3 ± 6,6 %, teor.VO2max 52,9 ± 4,7 ml/kg/min). Heistä 12 naista ei käyttänyt hormonaalista ehkäisyä (NHC), 7 käytti yhdistelmäehkäisyä (CHC) ja 10 käytti progestiiniehkäisyä (PHC). Unen aikaiset sykemittaukset pyrittiin tekemään jokaisena yönä NHC-ryhmällä yhden kuukautiskierron ajan ja CHC- ja PHC-ryhmillä neljän viikon ajan. Sykedatasta analysoitiin syke, R-R-intervallien keskimääräisen vaihtelun neliöjuuri (RMSSD), N-N-intervallien keskihajonta (SDNN), korkeataajuuksinen (HF-teho) ja matalataajuuksinen sykevälivaihtelu (LF-teho) sekä näiden välinen suhde (LF/HF-suhde). Laskimoverinäytteet otettiin NHC-ryhmällä neljä kertaa yhden kuukautiskierron aikana, CHC-ryhmällä inaktiivisessa ja aktiivisessa vaiheessa ja PHC-ryhmällä neljä kertaa viikon välein. Tulokset. NHC-ryhmällä hormonaaliset pitoisuudet vaihtelu kuukautiskierron aikana. Syke oli tilastollisesti merkitsevästi suurempi luteaalivaiheessa follikkelivaiheeseen verrattuna absoluuttisilla ja suhteellisilla arvoilla (p = 0,001), mutta HRV-muuttujissa ei havaittu tilastollisesti merkitseviä eroja. CHC-ryhmällä hormonaaliset pitoisuudet pysyivät samana aktiivisessa ja inaktiivisessa vaiheissa. Syke oli suurempi ensimmäisessä aktiivisessa vaiheessa inaktiiviseen/tyhjennysvaiheeseen verrattuna (p = 0,31), mutta HRV-muuttujissa ei havaittu tilastollisesti merkitseviä eroja. PHC-ryhmällä hormonaaliset profiilit olivat yksilöllisiä. Sykkeessä ja HRV-muuttujissa ei havaittu tilastollisesti merkitseviä eroja. Pohdinta. Tämä tutkimus tukee aiempien tutkimusten tuloksia sykkeen muutoksista kuukautiskierron aikana, mutta ei HRV:n muutoksia. Tutkimuksessa saatiin uutta tietoa progestiinivalmisteiden hormonaalisista profiileista, joita tulevaisuudessa pitäisi tutkia lisää naisurheilijoiden sekä ei urheilevien naisten näkökulmista.