Hyvä eines, paha eines teolliset elintarvikkeet kouluruokatyössä

Tutkielmassani selvitän teollisten elintarvikkeiden käyttöä julkisten ruokapalvelujen kouluruoan valmistuksessa. Tarkastelen ruokajärjestelmän kestävyysmurroksen näkökulmasta sitä, miten teolliset elintarvikkeet näkyvät ruokapalvelujen kouluruokatyössä, millaisia normatiivisia käsityksiä teollisii...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Pudas, Taneli
Other Authors: Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Humanities and Social Sciences, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Department of Social Sciences and Philosophy, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2021
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/74822
_version_ 1826225724018655232
author Pudas, Taneli
author2 Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Pudas, Taneli Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Pudas, Taneli Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Pudas, Taneli
datasource_str_mv jyx
description Tutkielmassani selvitän teollisten elintarvikkeiden käyttöä julkisten ruokapalvelujen kouluruoan valmistuksessa. Tarkastelen ruokajärjestelmän kestävyysmurroksen näkökulmasta sitä, miten teolliset elintarvikkeet näkyvät ruokapalvelujen kouluruokatyössä, millaisia normatiivisia käsityksiä teollisiin elintarvikkeisiin liitetään ja miten ruokapalvelut toimivat yhdessä teollisuuden kanssa. Aineisto koostuu yhdeksästä teemahaastattelusta, joihin osallistui yhteensä 10 informanttia. Informantit ovat ympäri Suomen sijaitsevien julkisten ruokapalvelujen päätäntä- ja suunnittelutason toimihenkilöitä. Analyysimenetelmänä käytän aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Analyysissä tuloksiin muodostui kolme osiota. Ensimmäisessä osiossa kuvaan teollisten elintarvikkeiden hyötyjä ja haittoja ruokapalvelujen näkökulmasta sekä sitä, miten teollisia kasviproteiineja käytetään kasvisruoan valmistuksessa. Tulosten toisessa osiossa käsittelen ruokapalvelujen normatiivisia käsityksiä liittyen teollisiin elintarvikkeisiin. Normatiivisesti hyvä kouluruoka jakaantui ihanteelliseen ja hyväksyttävään kouluruokaan. Kolmannessa tulososiossa tarkastelen ruokapalvelujen ja elintarviketeollisuuden yhteistyötä ja tulevaisuutta. Yleisimmin ruokapalveluissa käytössä olevat teolliset elintarvikkeet ovat kappaletuotteet, kastikeainekset ja kasviproteiinit. Teollisten elintarvikkeiden käyttö on resurssiniukkuudesta johtuen välttämätöntä. Suurin osa haastateltavista ei pidä teollisia elintarvikkeita ihanteellisena, vaan valmistaisi kouluruoan mieluummin itse käyttäen vain kevyesti prosessoituja elintarvikkeita. Teollisten elintarvikkeiden hyväksyttävyys on kuitenkin lisääntymässä, ja jatkossa ruokapalvelujen ja teollisuuden yhteistyön uskotaan tiivistyvän. Ruokapalvelujen tulevaisuus koetaan kuitenkin pitkällä aikavälillä epävarmaksi. Aineistosta muodostui kolme tulevaisuusskenaariota. Ruokapalvelut voivat jatkaa yhteistyössä teollisuuden kanssa, siirtyä takaisin itsenäiseen tuotantoon tai tuotanto voi siirtyä kuntarajat ylittäviin tuotantolaitoksiin.
first_indexed 2021-03-24T21:02:39Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Kortetm\u00e4ki, Teea", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Pudas, Taneli", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2021-03-24T06:46:02Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2021-03-24T06:46:02Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2021", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/74822", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Tutkielmassani selvit\u00e4n teollisten elintarvikkeiden k\u00e4ytt\u00f6\u00e4 julkisten ruokapalvelujen \nkouluruoan valmistuksessa. Tarkastelen ruokaj\u00e4rjestelm\u00e4n kest\u00e4vyysmurroksen \nn\u00e4k\u00f6kulmasta sit\u00e4, miten teolliset elintarvikkeet n\u00e4kyv\u00e4t ruokapalvelujen\nkouluruokaty\u00f6ss\u00e4, millaisia normatiivisia k\u00e4sityksi\u00e4 teollisiin elintarvikkeisiin \nliitet\u00e4\u00e4n ja miten ruokapalvelut toimivat yhdess\u00e4 teollisuuden kanssa.\nAineisto koostuu yhdeks\u00e4st\u00e4 teemahaastattelusta, joihin osallistui yhteens\u00e4 10 \ninformanttia. Informantit ovat ymp\u00e4ri Suomen sijaitsevien julkisten ruokapalvelujen \np\u00e4\u00e4t\u00e4nt\u00e4- ja suunnittelutason toimihenkil\u00f6it\u00e4. Analyysimenetelm\u00e4n\u00e4 k\u00e4yt\u00e4n \naineistol\u00e4ht\u00f6ist\u00e4 sis\u00e4ll\u00f6nanalyysia. \nAnalyysiss\u00e4 tuloksiin muodostui kolme osiota. Ensimm\u00e4isess\u00e4 osiossa kuvaan \nteollisten elintarvikkeiden hy\u00f6tyj\u00e4 ja haittoja ruokapalvelujen n\u00e4k\u00f6kulmasta sek\u00e4 sit\u00e4, \nmiten teollisia kasviproteiineja k\u00e4ytet\u00e4\u00e4n kasvisruoan valmistuksessa. Tulosten \ntoisessa osiossa k\u00e4sittelen ruokapalvelujen normatiivisia k\u00e4sityksi\u00e4 liittyen teollisiin \nelintarvikkeisiin. Normatiivisesti hyv\u00e4 kouluruoka jakaantui ihanteelliseen ja \nhyv\u00e4ksytt\u00e4v\u00e4\u00e4n kouluruokaan. Kolmannessa tulososiossa tarkastelen \nruokapalvelujen ja elintarviketeollisuuden yhteisty\u00f6t\u00e4 ja tulevaisuutta.\nYleisimmin ruokapalveluissa k\u00e4yt\u00f6ss\u00e4 olevat teolliset elintarvikkeet ovat \nkappaletuotteet, kastikeainekset ja kasviproteiinit. Teollisten elintarvikkeiden k\u00e4ytt\u00f6 \non resurssiniukkuudesta johtuen v\u00e4ltt\u00e4m\u00e4t\u00f6nt\u00e4. Suurin osa haastateltavista ei pid\u00e4 \nteollisia elintarvikkeita ihanteellisena, vaan valmistaisi kouluruoan mieluummin itse \nk\u00e4ytt\u00e4en vain kevyesti prosessoituja elintarvikkeita. Teollisten elintarvikkeiden \nhyv\u00e4ksytt\u00e4vyys on kuitenkin lis\u00e4\u00e4ntym\u00e4ss\u00e4, ja jatkossa ruokapalvelujen ja \nteollisuuden yhteisty\u00f6n uskotaan tiivistyv\u00e4n. Ruokapalvelujen tulevaisuus koetaan \nkuitenkin pitk\u00e4ll\u00e4 aikav\u00e4lill\u00e4 ep\u00e4varmaksi. Aineistosta muodostui kolme \ntulevaisuusskenaariota. Ruokapalvelut voivat jatkaa yhteisty\u00f6ss\u00e4 teollisuuden kanssa, \nsiirty\u00e4 takaisin itsen\u00e4iseen tuotantoon tai tuotanto voi siirty\u00e4 kuntarajat ylitt\u00e4viin \ntuotantolaitoksiin.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2021-03-24T06:46:02Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2021-03-24T06:46:02Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2021", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "105", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "julkiset ruokapalvelut", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "teolliset elintarvikkeet", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kest\u00e4v\u00e4 ruokaj\u00e4rjestelm\u00e4", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Hyv\u00e4 eines, paha eines : teolliset elintarvikkeet kouluruokaty\u00f6ss\u00e4", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202103242162", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Humanities and Social Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Social Sciences and Philosophy", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Yhteiskuntapolitiikka", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Social Policy", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "209", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "einekset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "joukkoruokailu", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kouluruokailu", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruokaj\u00e4rjestelm\u00e4t", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kouluruoka", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_74822
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:54:37Z
main_date 2021-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2021
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/99b081a3-168d-498e-a307-e39124ec0647\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-202103242162.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2021
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Pudas, Taneli Hyvä eines, paha eines : teolliset elintarvikkeet kouluruokatyössä julkiset ruokapalvelut teolliset elintarvikkeet kestävä ruokajärjestelmä Yhteiskuntapolitiikka Social Policy 209 einekset joukkoruokailu kouluruokailu ruokajärjestelmät kouluruoka
title Hyvä eines, paha eines : teolliset elintarvikkeet kouluruokatyössä
title_full Hyvä eines, paha eines : teolliset elintarvikkeet kouluruokatyössä
title_fullStr Hyvä eines, paha eines : teolliset elintarvikkeet kouluruokatyössä Hyvä eines, paha eines : teolliset elintarvikkeet kouluruokatyössä
title_full_unstemmed Hyvä eines, paha eines : teolliset elintarvikkeet kouluruokatyössä Hyvä eines, paha eines : teolliset elintarvikkeet kouluruokatyössä
title_short Hyvä eines, paha eines
title_sort hyvä eines paha eines teolliset elintarvikkeet kouluruokatyössä
title_sub teolliset elintarvikkeet kouluruokatyössä
title_txtP Hyvä eines, paha eines : teolliset elintarvikkeet kouluruokatyössä
topic julkiset ruokapalvelut teolliset elintarvikkeet kestävä ruokajärjestelmä Yhteiskuntapolitiikka Social Policy 209 einekset joukkoruokailu kouluruokailu ruokajärjestelmät kouluruoka
topic_facet 209 Social Policy Yhteiskuntapolitiikka einekset joukkoruokailu julkiset ruokapalvelut kestävä ruokajärjestelmä kouluruoka kouluruokailu ruokajärjestelmät teolliset elintarvikkeet
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/74822 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202103242162
work_keys_str_mv AT pudastaneli hyväeinespahaeinesteollisetelintarvikkeetkouluruokatyössä