Yritysvastuu ja verot : yrityksen ja sidosryhmien näkemyksiä - Aaltonen, Vilma (2021)
Verot on viime vuosien aikana liitetty osaksi yritysvastuun arviointia ja kiinnostus yritysten verojärjestelyjä kohtaan kasvaa jatkuvasti. Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitetään sekä yrityksen että sidosryhmien näkemyksiä yritysvastuun ja verojen välisestä suhteesta sekä verojalanjäljen raportoinnin tasosta. Tarkastelussa on yrityksissä, kansalaisjärjestöissä sekä Verohallinnossa toimivien veroasiantuntijoiden mielipiteet. Tutkimus toteutettiin laadullisena eli kvalitatiivisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla yhteensä seitsemää veroasiantuntijaa, joista kolme työskentelee suomalaisissa kansainvälisesti toimivissa pörssiyrityksissä, kolme yritysvastuuseen ja verotukseen kantaaottavissa järjestöissä ja yksi Verohallinnossa. Tarkoituksena oli saada syvä ymmärrys siitä, miten eri asiantuntijat kokevat verojen ja yritysvastuun monimuotoisen suhteen. Tämän tutkimuksen tulosten mukaan verot yhdistetään tiiviisti osaksi yritysvastuuta. Verot koettiin yrityksen kontribuutioksi yhteiskunnan rahoittamiseen ja tutkittavien erilaisista taustaorganisaatiosta huolimatta verovastuullisuus ymmärrettiin hyvin samankaltaisesti. Näkemyserot ryhmien välillä tulivat esiin verovastuullisuuden toteutumisen arvioimisessa, johon järjestöissä toimivat tutkittavat suhtautuivat muita tarkasteltuja ryhmiä kriittisemmin. Vastakkaisia mielipiteitä tutkimuksessa herätti erityisesti verojalanjäljen raportointi ja julkisen veroraportoinnin sääntelyn tarpeet. Tutkimuksen tulokset ovat hyvä osoitus yritysvastuun ja verojen välisen suhteen monimuotoisuudesta sekä sidosryhmien yrityksiin kohdistamista monenlaisista odotuksista vastuullisuuteen liittyen. Tutkimuksen mukaan yrityksiltä vaaditaan enenevissä määrin vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä veroasioissa, eikä nykyinen verojalanjäljen raportointi välttämättä riitä vastaamaan kaikkien sidosryhmien tietotarpeisiin.