Opettajan tarjoama tuki luonnontieteiden tutkivaan oppimiseen : tapaustutkimus tasapainotehtävien ratkaisemisesta simulaatioympäristössä - Riihijärvi, Saku (2021)
Tutkimuksessa analysoitiin ja vertailtiin kahden luokanopettajaopiskelijan ja yhden luokanopettajankouluttajan suorittamia tukitoimia suomalaisen peruskoulun kuudennen luokan oppilaista koostuneiden ryhmien kokeellisen työskentelyn yhteydessä. Jokainen ohjaaja ohjasi tutkimuksessa yhtä ryhmää. Luokanopettajaopiskelijoiden ohjaamat oppilasryhmät valittiin tutkimukseen suoritettujen esi- ja jälkitestien mukaan määritettyjen normalisoidun muutoksen arvojen perusteella. Toisen ryhmän keskimääräinen normalisoidun muutoksen arvo oli korkea ja toisen matala. Oppilaat tutustuivat simulaatiopohjaisessa oppimisympäristössä keinulaudan tasapainottamiseen liittyviin lainalaisuuksiin. Oppilasryhmät koostuivat kolmesta kuudennen luokan oppilaasta. Jokaisella ryhmällä oli oma ohjaajansa, joka tuki oppilaiden oppimista oppimistilanteen aikana. Ohjaajien suorittamien tukitoimien analysointi suoritettiin videopohjaisen aineiston ja sen pohjalta muodostettujen litteraattien perusteella. Ohjaajien suorittamat tukitoimet luokiteltiin aikaisempien tutkimusten pohjalta muodostettuihin tukimuotoihin. Ohjaajien suorittamia tukitoimia analysoitiin sekä määrällisesti että laadullisesti. Ohjaajien suorittamien tukitoimien väliltä löytyi runsaasti samankaltaisuuksia, mutta toisaalta myös eroavaisuuksia. Luokanopettajaopiskelijoiden ohjauksessa oli keskenään tiettyjä eroja, joiden yhteyttä normalisoituun muutokseen ei voitu määrittää näin pienellä aineistolla. Toisaalta opettajakouluttajan ohjaaman ryhmän oppimistulokset olivat myös alhaiset ja hänen antama ohjauksensa erosi jossain määrin kummankin luokanopettaopiskelijan ohjauksesta. Tarkempien johtopäätösten muodostamiseksi oppimistulosten ja tukitoimien välistä yhteyttä tulisikin tarkastella suuremmalla aineistolla.