Yhteenveto: | Englanti on yksi maailman valtakielistä, ja usein myös ensimmäinen vieras kieli, jota suomalaiset oppilaat alkavat opiskella koulussa. Englantia käytetään yleisesti lingua francana, ja englantia vieraana kielenä puhuvia on jo määrällisesti enemmän kuin englantia äidinkielenään puhuvia. Kulttuurien tuntemus ja kulttuurien välinen viestintä ovat yhä tärkeämmässä roolissa opetussuunnitelmissa ja sen myötä myös kielten opetuksessa. Oppikirjoilla puolestaan on aina ollut keskeinen osa kielten opetuksessa ja siksi niillä onkin suuri vaikutusvalta oppilaisiin ja siihen tietoon, mitä he kohdekulttuureista omaksuvat.
Tutkin maisterintutkielmassani kulttuuriin liittyviä viittauksia oppikirjasarjoissa Go for it! ja On the Go. Tutkimus keskittyi kirjasarjojen tekstikirjoihin ja metodina tutkimuksessa käytettiin sisällönanalyysia. Jokainen kirja käytiin järjestelmällisesti läpi, ja löydökset kategorisoitiin käyttämällä Hofsteden (2005), Byramin (1993) ja Eurooppalaisen kielitaidon viitekehyksen (2001) kriteerien pohjalta luomaani luokittelua. Analyysissä keskityttiin selvittämään mitkä englanninkieliset maat huomioidaan oppikirjoissa, ja saavatko tietyt maat enemmän huomiota kuin toiset. Huomioon otettiin myös viittaukset englannin käytöstä lingua francana.
Tässä tutkimuksessa englanninkielisiksi maiksi laskettiin maat, jotka kuuluvat Kachrun (1982) mallin sisäpiiriin, eli Yhdysvallat, Englanti, Skotlanti, Irlanti, Wales, Australia, Kanada ja Uusi-Seelanti. Tutkimukset tulokset osoittavat, että molemmat oppikirjat esittelivät monipuolisesti englanninkielisiä maita, mutta Yhdysvallat ja Englanti olivat keskeisemmässä asemassa kuin muut maat. Oli myös tyypillistä, että viitaukset, jotka liittyivät Kanadaan, Uuteen-Seelantiin ja Australiaan olivat yksipuoleisempia. Suuri osa Kanadaan liittyvistä viittauksista liittyi jääkiekkoon, kun taas Australia esitettiin villin luonnon ja eläinten kautta ja Uuteen-Seelantiin liittyvät viitaukset käsittelivät pääasiassa luontoa ja extreme-urheilua. Wales, Irlanti ja Skotlanti jäivät kirjoissa muihin verrattuna taka-alalle. Aihealueista erityisesti urheilu, koulu, luonnonnähtävyydet ja kuuluisat rakennukset painottuivat.
|