Principal-agent relationship and institutional distance : a case study of exporting company - Vuorela, Anu (2021)
Vientiyritykset kohtaavat erilaisia institutionaalisia ympäristöjä kohdemaissa. Ammatillisiin, poliittisiin, taloudellisiin ja sosiaalisiin olosuhteisiin liittyvät lait, normit, uskomukset ja käytännöt eroavat maittain. Vientiyritykset voivat palkata paikallisen myyn- tiedustajan vähentämään institutionaalisia eroja koti- ja vientimaan välillä. Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia yhtäläisyyksiä ja eroja instituutionaalisissa ympäristöissä koti- ja vientimaan välillä, sekä miten päämies-agentti suhde toimii ja kuinka sitä voidaan käyttää koti- ja vientimaan välisen institutionaalisen etäisyyden lieventämiseen. Tutkimuksessa case -yritys toimii agenttiteorian päämiehenä, joka käyttää ulkoisia vientimaassa toimivia myyntiedustajia agenttina. Tämä tutkimus on tehty käyttäen laadullisia menetelmiä. Tiedot kerättiin puolistrukturoidulla haastattelulla, johon haastateltavat valittiin tarkoituksenmukaisesti yhdessä case-yrityksen edustajan kanssa. Tutkimuksella haettiin käytännön vastauksia myyntiedustajien käytöstä keinona vähentää institutionaalista etäisyyttä. Teoria koostuu institutionaalisesta etäisyydestä, jolla tarkoitetaan yhtäläisyyksiä ja eroja koti- ja vientimaan erilaisten instituutioiden välillä, sekä agenttiteoriasta, jossa toinen osapuoli (päämies) palkkaa toisen osapuolen (agentti) suorittamaan tehtävän heidän puolestaan. Teorian lisäksi tehtiin maakohtaiset institutionaaliset profiilit.