Utilizing business intelligence in management reporting in a fintech company - Tran, Phi (2021)
Tässä tutkielmassa tutkitaan liiketoimintatiedon hallintajärjestelmiä ja niiden hyödyntämistä johdon laskentatoimessa ja erityisesti johdon raportoinnissa. Tutkimus on suoritettu tapaustutkimuksena suomalaisessa pienyrityksessä. Tutkimuksen tarkoituksena on laatia case-yritykselle viitekehys, jonka pohjalta yritys voisi kehittää sen BI-työkalua ja analytiikkaa vastaamaan paremmin sisäisen laskennan tietotarpeita nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Tutkielma pyrkii kartoittamaan yritykselle erinäisiä seikkoja, joita tulisi tarkastella BI&A kehittämisen mahdollistamiseksi. Tutkimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi tämä tutkimus tunnistaa keskeisimmät tekijät nykyisissä prosesseissa ja työskentelytavoissa, jotka hidastavat BI:n kehittämistä case-yrityksessä. BI&A kehittämisen merkittävimpien haasteiden yhteenvedon lisäksi tutkielma pyrkii tarjoamaan kehitysideoita ja viitekehyksiä, joiden pohjalta yritys voisi luoda kehityssuunnitelmansa. Tutkielmassa esitetyt teoreettiset viitekehykset voivat edesauttaa case-yritystä kehittämään heidän liiketoimintatiedonhallinnan ja analytiikan kyvykkyyksiä vastaamaan johdon laskennan tietotarpeisiin paremmin. Tulisi kuitenkin huomioida se, että viitekehykset sellaisinaan ovat ennemminkin suuntaa-antavia, eivätkä välttämättä suoraan sovellettavissa yrityksen tarpeisiin. Näin ollen teoriaosuudessa esitettyjen viitekehysten mukainen prosessien uudelleensuunnittelu ja organisointi edellyttäisi syvällisempää perehtymistä ja tutkimusta yrityksen prosesseista, rooleista, datainfrastruktuurista, teknologioista, BI-maturiteetista sekä muista tekijöistä, jotka liittyvät liiketoimintatiedon hallintaan ja yleisemmin tietojärjestelmiin.