Etelä-Karjalan matkailukysynnän mallintaminen ja ennustaminen - Vepsäläinen, Jaska (2021)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan matkailun kysynnän mallintamista ja ennustamista. Tutkimuksen osana mallinnetaan Etelä-Karjalan maakunnan matkailun kysyntää ARIMA-aikasarja-analyysillä, ja toteutetaan kotimaisen ja ulkomaalaisen matkailun kysynnän ennusteet vuosille 2020-2022. Kysynnän mittarina käytetään kotimaisten ja ulkomaalaisten matkailijoiden rekisteröityjen yöpymisten määriä vuosilta 2000-2019 ja aineistona Tilastokeskuksen tuottamia matkailutilastoja. Vuoden 2020 ennusteita verrataan Tilastokeskuksen ennakkotietoihin vuoden 2020 yöpymisten määristä. Etelä-Karjalan matkailu on voimakkaasti riippuvainen Venäjän matkailukysynnästä. Vuoden 2020 keväällä Eurooppaan laajentunut maailmanlaajuinen COVID-19 pandemia romahdutti kansainvälisen matkailun, joka on nähtävissä myös Etelä-Karjalan maakunnan ulkomaisten matkailijoiden määrissä 2020. Sen sijaan kotimainen matkailu on Tilastokeskuksen ennakkotietojen perusteella kasvanut maakunnassa. Tutkimuksessa tehtyjen ennusteiden mukaisesti sekä kotimainen että ulkomainen matkailukysyntä Etelä-Karjalassa tulee olemaan nousujohteinen, mutta elpyminen pandemian aikaansaamista negatiivisista vaikutuksista voi kestää vielä pitkään.