Nanoteknologia tietojärjestelmätieteessä - Hiltunen, Salla (2021)
Tutkimuksessa tutkitaan nanoteknologian hyödyntämistä tietojärjestelmätieteessä. Nanoteknologia on uusi teknologia, jota hyödynnetään monella eri tieteenalalla ja sen odotetaan mahdollistavan suuria kehitysaskeleita tieteessä. Tutkimuksessa määritellään nanoteknologian käsite ja perehdytään tietojärjestelmätieteeseen tieteenalana, jotta näiden yhdistäminen on luontevaa. Tutkimus toteutetaan kirjallisuuskatsauksena tutkien erityisesti tietojärjestelmätieteen korkeatasoisimpia julkaisuja. Aiheen tutkiminen on tärkeää, sillä nanoteknologialta odotetaan paljon uutena teknologiana, muttei sitä ole juurikaan tutkittu tietojärjestelmätieteessä. Kirjallisuuskatsauksessa ilmeni nanoteknologiaa koskevien julkaisujen pieni määrä tietojärjestelmätieteessä. Julkaisuista kuitenkin pystyttiin ymmärtämään, että tietojärjestelmätieteessä kaivataan lisää teorioita uusista teknologioista kuten nanoteknologiasta. Nanoteknologia on osaltaan ollut luomassa informaatioähkyä, joka vaivaa nykyään lähes kaikkia sosiaalisia luokkia. Erilaiset elektroniikkalaitteet ovat pienentyneet ja muuttuneet tehokkaammiksi nanoteknologian vuoksi. Tutkimuksesta selviää myös, että nanoteknologia on vahvasti osana kaiken internetiä ja Big Dataa. Nanoteknologian nähdään kehittyneen hyvin monialaisesti ja sitä voidaan soveltaa hyvin monipuolisiin ongelmiin. Nanoteknologian voidaan sanoa olevan näkymätön sen tavallisille käyttäjille, joka herättää kysymyksiä esimerkiksi kuluttajan oikeuksista. Nanoteknologialla katsotaan olevan myös merkittäviä sosiaalisia vaikutuksia. Voidaan todeta, että nanoteknologia on vasta hyvin kehittyvä teknologia ja sen laajempi tutkiminen erityisesti tietojärjestelmätieteessä olisi aiheellista.