Kohti oman näköistä elämää : kulttuuriset symbolit CP-vammaisten elämäntarinoissa - Padatsu, Jaakko (2020)
Maisterintutkielmani aiheena on CP-vammaisuuden kokemus ja sen suhde suomalaiseen yhteiskunnalliseen ja kulttuuriseen kontekstiin. Tutkielman teoreettinen viitekehys perustuu pääosin symboliseen ja tulkitsevaan antropologiaan ja erityisesti antropologi Clifford Geertzin teoriaan kulttuurista ja sen tutkimuksesta. Tutkielma sijoittuu yhteiskuntatieteellisenä maisterintutkielmana sosiaalisen vammaistutkimuksen kenttään ja näkökulma vammaisuuteen on tutkimustraditiolle tyypillisesti yhteiskunnallinen ja sosiokulttuurinen. Maisterintutkielmani teoreettinen tavoite on tarkastella millaisten kulttuuristen symbolien kautta CP-vammaiset reflektoivat kokemustaan vammaisuudesta ja millaisia merkityksiä kulttuurisiin symboleihin liitetään elämäntarinoissa. Kulttuuri ja kulttuuriset symbolit ovat tutkielman keskeisiä käsitteitä. Kulttuuri on tämän tutkielman yhteydessä merkitysten verkosto, jossa kollektiiviset kulttuuriset symbolit heijastavat kulttuurisia arvoja ja asenteita. Kulttuuriset symbolit ovat lisäksi kohteita sosiaalisen roolin subjektiiviselle reflektiolle. Käytännöllisemmällä tasolla tutkielman tavoite on tuottaa tietoa CP-vammaisuuden kokemuksesta suomalaisessa kontekstissa. Tutkielma sisältää laajan vammaisten aseman historiallisen tarkastelun, joka toimii osana analyysia.