Työyhteisön resilienssi ja sen vahvistaminen organisaatiomuutoksessa - Peltonen, Anne (2021)
Peltonen, Anne. 2020. Työyhteisön resilienssi ja sen vahvistaminen organisaatiomuutoksessa. Aikuiskasvatustieteen pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto. Kasvatustieteiden laitos. 65 sivua. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli lisätä ymmärrystä työyhteisön resilienssistä ja sen vahvistamisesta organisaatiomuutoksessa. Muutokset ovat arkipäivää nykyajan työelämässä ja yksi keino muutoksista selviämiseen on resilienssi eli selviytymiskykyisyys. Työyhteisön resilienssi on kykyä selviytyä muutoksista säilyttäen tai jopa kasvattaen suorituskykyä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tutkimus keskittyi tarkastelemaan, miten työyhteisö puhui resilienssistä organisaatiomuutoksessa ja minkälaisia keinoja työyhteisön yhteisen rakentamisen ja jäsennyksen tuloksena identifioituiresilienssin vahvistamiseksi. Tutkimusaineisto kerättiin sosiaalialan organisaatiosta kolmella ryhmähaastattelulla, joihin osallistui 15 yhden työyhteisön jäsentä. Analyysi toteutettiin diskurssianalyysin avulla. Diskurssianalyyttisellä lähestymistavalla pyrittiin tavoittamaan työyhteisön jäsenten puhetapoja resilienssistä. Työyhteisön jäsenten puheesta identifioitui kuusi erilaista puhetapaa. Huoli-, sanelu-, mahdollisuus- ja selviytymispuhe kuvaavat työyhteisön resilienssiä organisaatiomuutoksessa ja ohjaamis- ja kehittymispuhe resilienssin vahvistamista organisaatiomuutoksessa. Tutkimustulokset osoittivat resilienssiä heikentävinä tekijöinä tiedonkulun puutteet, jatkuvan muutoksen, sanelevan johtajuuden ja tavoitteiden epäselvyyden. Resilienssiä vahvistavina tekijöinä tutkimuksessa nousivat riittävät resurssit, kehittämishalu, sitoutuminen, työyhteisötaidot ja riittävä aika. Resilienssi näyttäytyy työyhteisön puheessa prosessimaisesti kehittyvänä ominaisuutena, jota voidaan vahvistaa ja kehittää organisaatiomuutoksen aikana muun muassa palautteen, arvostavan vuorovaikutuksen, yhteen hioutumisen, selkeiden tavoitteiden ja osallisuuden avulla. Asiasanat: resilienssi, organisaatiomuutos, diskurssianalyysi