Ympäristöhallinta osana Suomen Palloliiton organisaatiokulttuuria - Posio, Seriina (2021)
Jatkuvasti kasvanut ympäristö- ja ilmastokeskustelu sekä kestävän ajattelun vaaliminen ovat ulottuneet myös liikuntasektorille ja suomalaiseen jalkapalloon. Useat liikunta-alan organisaatiot, kuten Suomen Palloliitto ovat tehneet ympäristöpoliittisia linjauksia ja laatineet aihepiiriä käsitteleviä asiakirjoja. Toistaiseksi saatavilla on niukasti tietoa siitä, miten nämä toimenpiteet ovat vaikuttaneet liikunta-alan toimijoiden ympäristöasenteisiin. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Suomen Palloliiton henkilökunnan, luottamushenkilöiden, seurojen edustajien ja pelaajien ympäristöasenteita, ympäristötietoisuutta sekä kestävään kehitykseen liittyviä odotuksia. Tutkimuksen avulla haluttiin selvittää, kuinka kestävä kehitys ja ympäristöaiheet näkyvät liiton henkilökunnan organisaatiokulttuurissa. Tutkimuksen avainkäsitteitä olivat ympäristöpolitiikka, -hallinta -asenteet, -tietoisuus sekä organisaatiokulttuuri. Kirjallisuuskatsauksessa muodostettiin yleiskuvaus yhteiskunnallisten ympäristökysymysten ja ympäristöhallinnan kehittymisestä sekä syvennyttiin organisaatiokulttuurin muutokseen. Empiirisen tutkimuksen aineistonkeruumenetelmänä käytettiin kyselylomaketta ja tuloksia analysoitiin sekä määrällisin että laadullisin metodein. Tulosten mukaan kaikkien vastaajaryhmien ympäristöasenteet olivat korostuneen ympäristömyönteisiä, mikä vahvisti aikaisempia ympäristöasenteita kartoittavien tutkimusten tuloksia. Seurojen edustajien ja pelaajien ympäristöhuoli oli kuitenkin vielä hieman korkeampaa kuin liiton henkilökunnan ja luottamushenkilöiden. Selkeästi suurin osa vastaajista piti tärkeänä, että SPL:ssa kiinnitetään huomiota ympäristönsuojeluun ja ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen tulevaisuudessa, ja että liitto toimii kestävän kehityksen edistämiseksi. Tutkimustulosten mukaan ympäristömyönteiset asenteet korreloivat heikosti ympäristövastuullisten toimien kanssa. Tutkimuksessa ei havaittu merkkejä siitä, että SPL:n ympäristöhallinnan toimenpiteet olisivat olennaisesti vaikuttaneet liiton organisaatiokulttuuriin. Tutkimustulosten perusteella voidaan esittää seuraava Suomen palloliiton ympäristöhallinnan kehittämistä koskeva toimenpidesuositus: Jatkossa huomiota tulisi kiinnittää liiton henkilökunnan koulutukseen, ympäristömyönteisen keskustelukulttuurin kehittämiseen sekä ympäristöaiheiden sisällyttämiseen sidosryhmäviestintään.