The occurrence of epiphytic lichens on Populus tremula in relation to the density of Picea abies - Nirhamo, Aleksi (2021)
Vanhojen metsien haapojen määrä on laskussa. Tämä uhkaa niistä riippuvaista lajistoa, johon lukeutuu monia epifyyttijäkäliä. Potentiaaliset keinot vanhoista haavoista riippuvaisten jäkälien auttamiseksi keskittyvät kuusen runsauden käsittelyyn. Tässä tutkimuksessa selvitin, miten kuusen runsauden vaihtelu vaikuttaa haavan jäkäläyhteisöihin. Tarkastelin gradienttia, jossa toisessa päässä kuusi ei ollut metsikössä läsnä, ja toisessa päässä kuusen tiheys oli hyvin korkea. Mittasin myös muita ympäristömuuttujia, joiden tiedetään vaikuttavan epifyyttijäkäliin. Tulosten mukaan kuusen tiheydellä oli suuri vaikutus haavan jäkäläyhteisöihin. Muut merkittävät ympäristömuuttujat olivat metsikön ikä ja haavan kaarnan pH. Sekä jäkälien kokonaislajirikkaus että punaisen listan lajien rikkaus olivat korkeimmillaan, kun kuusen tiheys oli keskimääräinen. Niin lajirikkaus kuin punaisen listan lajien esiintyminen kasvoivat metsikön iän myötä. Lajirikkaus myös oli korkeampaa, kun haavan kaarnan pH oli alhaisempi. Kuusen tiheys vaikutti mitatuista ympäristömuuttujista vahvimmin myös yhteisökoostumukseen, johon kaarnan pH:lla oli seuraavaksi vahvin vaikutus. Kuusen tiheyden suurta vaikutusta selittää sen yhteydet valon saatavuuteen sekä sukkessioon ja sitä myöten metsikön ikään. Tämän tutkimuksen mukaan kuusen harvennuksesta haaparikkaissa vanhoissa metsissä ei pitäisi aiheutua haittaa haapojen jäkälille, joten se on suositeltavaa haavan jäkälien pitkän aikavälin säilymisen takaamiseksi.