Yritystodistusten käyttö sijoituskohteena yritysten likviditeetin hallinnassa - Vaattovaara, Santeri (2021)
Tutkimuksessa tarkastellaan yrityksen likviditeetinhallintaan liittyvää varojen lyhytaikaista sijoittamista, erityisesti Suomen yritystodistusmarkkinoilla. Tutkimuksessa perehdyttiin siihen, miten yritystodistuksia hyödynnetään, mitkä ovat markkinan keskeiset toimintatavat ja erityispiirteet, minkälaisia lähtökohtia yritystodistusten riskien arviointiin liittyy, sekä minkälaisia näkemyksiä markkinoilla on yritystodistusten riskien ja tuoton suhteesta. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan kriisien, erityisesti käynnissä olevan Covid-19 -pandemian, vaikutuksia markkinan toimintaan. Kriisin aiheuttamia markkinavaikutuksia pyritään ymmärtämään niin Covid-19 -tapauksessa kuin yleisestikin. Tutkimus on toteutettu laadullisena tapaustutkimuksena, johon on yhdistetty kenttätutkimuksen piirteitä. Haastattelut suoritettiin puolistrukturoituina teemahaastatteluina. Tutkimuksessa on haastateltu tutkimusyrityksen lisäksi alan keskeisiä asiantuntijoita ja toimijoita, jotta kohdeilmiöstä saadaan mahdollisimman kattava ja luotettava kokonaiskuva. Tutkimus tarjoaa erinomaisen näkökulman vähän tutkittuun, mutta paljon hyödynnettyyn suomalaiseen yritystodistusmarkkinaan. Tutkimus vahvisti näkemystä, että yritysten likvidien varojen lyhytaikainen sijoittaminen yritystodistuksiin on perusteltua ja tehokas tapa hoitaa yrityksen likviditeettiä. Yritysten vahvistaessa likviditeettiään ja korkojen kääntyessä negatiivisiksi, tehokkaasta sijoitustoiminnasta on tullut yhä tärkeämpi osaamis- alue myös Suomessa. Yritystodistuksissa on monia ominaisuuksia, joiden vuoksi ne sopivat hyvin likviditeetinhallintaan. Yritysten olisi kuitenkin tärkeää arvioida niihin liittyviä riskejä kokonaisvaltaisemmin ja analysoida nykyistä tarkemmin tuoton ja riskin suhdetta. Tutkimuksessa korostui, ettei yritystodistusten taustalla oleva yritysriski ole aina järkevästi hinnoiteltu markkinoilla. Pitkään muuttumattomana pysynyt markkina kaipaisi myös osaltaan uudistuksia mm. modernimpaan muotoon, kaupankäyntiin ja läpinäkyvyyteen liittyen. Haasteena pysyy kuitenkin kustannusten pitäminen riittävän matalalla, jonka takia uudistushalukkuutta ei ole löytynyt. Tulokset tukevat ja täydentävät aikaisempaa likviditeetinhallintaan ja lyhytaikaiseen varojen sijoittamiseen liittyvää tutkimusta, tuoden lisävalaistusta suomalaisen yritystodistusmarkkinan erityisyyteen.