Lambda-lausekkeet tietorakenteiden käsittelyssä C#-kielessä : satunnaistettu vertailukoe - Pasanen, Rami (2021)
Ohjelmointikielten eri ominaisuuksia on historiallisesti tutkittu vähän ihmislähtöisestä ja myös opetuksellisesta näkökulmasta. Työssä verrattiin lambda-lausekkeita silmukoihin C#-kielessä tietorakenteiden käsittelyssä. Tutkimus toteutettiin jakamalla yliopiston ensimmäisen ohjelmointikurssin opiskelijat (n = 187) arpomalla kahteen ryhmään. Yksi ryhmä suoritti tutkimusta varten laaditut tehtävät lambda-lausekkeilla, ja toinen ryhmä suoritti tehtävät silmukoilla. Lambda-lausekkeita hyödynnettiin C#-kielen listan metodien kanssa. Tehtäviä oli yhteensä neljä. Osallistujien tehtävistä antamat aika-arviot ja vaikeustasoarviot sekä osallistujien tehtävistä saamat pistemäärät ja tehtävien yrityskerrat eivät sisältäneet tilastollisesti merkitseviä eroja. Poikkeuksena oli viimeinen tehtävä, johon lambda-lausekkeita käyttäneet opiskelijat tarvitsivat enemmän yrityskertoja. Laadullisessa analyysissa lambda-lausekkeet saivat opiskelijoilta kehuja, mikä yhdistettynä tilastollisen analyysin tuloksiin voi antaa perusteita lambda-lausekkeiden opettamiseen alkutason ohjelmointikursseilla sekä niiden hyödyntämiseen koodia kirjoitettaessa.