Yhdysvaltain keskuspankin rahapolitiikka sekä rahoitusvakauteen tähtäävä sääntely osakemarkkinakuplissa 1929, 1987 ja 2000 - Karhu, Jarno (2021)
Yhdysvaltain keskuspankin keskeiset tehtävät ovat talouden ja työllisyyden tukeminen sekä vakauden ylläpito. Tässä tutkielmassa käydään läpi Yhdysvaltain keskuspankin raha- ja makrovakauspoliittisia toimia kolmessa osakemarkkinakuplassa 1929, 1987 ja 2000 aiemman kirjallisuuden perusteella. Näiden osakemarkkinakuplien aikana Yhdysvaltain keskuspankilla ei vielä ollut käytössään epätavanomaisen rahapolitiikan välineitä. Tutkielmassa perehdytään osakemarkkinakuplien lähtökohtiin ja keskuspankin toimien vaikutuksiin sekä tutkitaan edellytyksiä, joilla osakemarkkinakuplan puhkeaminen leviää reaalitalouteen. Keskuspankin rahapolitiikkaa ja rahoitusvakauteen tähtäävää sääntelyä vertaillaan kuplaepisodeittain ja kirjallisuuden perusteella arvioidaan keskuspankin toimien onnistumista ja osakemarkkinakuplien aiheuttamien vahinkojen minimoimista rahapolitiikan ja sääntelyn keinoin. Esitellyn kirjallisuuden perusteella voidaan todeta, että osakemarkkinakuplat ovat erilaisia lähtökohdiltaan ja vaikutuksiltaan. Keskuspankin tulee käyttää sääntelyä ja rahapolitiikkaa yhdessä, koska kumpikaan keino ei yksinään ole tehokas väline ehkäisemään osakemarkkinakuplaa ja ylläpitämään rahoitusvakautta. Keskuspankin täytyy kuitenkin olla varovainen ennustaessaan osakemarkkinakuplia, sillä väärin ennustettuna sen uskottavuus vähenee ja valitut politiikkatoimet voimistavat markkinoihin kohdistuvia haittavaikutuksia. Aiempien tutkimusten perusteella löydettiin suuntaviivoja, joita keskuspankin tulisi seurata rahoitusvakauden ylläpitämisessä.